Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Jumaat, 19 Disember 2008

Catur Bistari @ McDonalds

semalam den dan 4 laie kawan den poie ko mekdi nilai, stay up dari pukol 11 malam sampai 5 pagi kek mekdi, bukan untuk stadi, tapi untuk men CATUR BISTARI.
apo bondo eyh catur bistari nie....??? catur bistari ialah permainan berasaskan bisnes. ado 3 peringkat dalam catur nie, peringkat satu laluan makan gaji, peringkat duo, laluan tijarah dan akhir skali peringkat jihad bisnes. nak tau lobih lanjut lawati la laman web CATUR BISTARI

jumlah pemain 5 orang, dan den jadi banker [sobab den yang mahir selok belok catur ni berbanding kawan2 den]. permainan bermula dengan ponoh golak tawa... tapi bilo da sampai middle of the game, suma da mulo serius... yang bongang, yang menyampah, yang mengantuk, memang boto2 menguji kesabaran la permainan ni. sebagai banker, eden kono laju buek transaksi, kadang2 kolam kabut jugak la. dah la den men skali. [atas sebab mengado-ngado dan nak tambah bilangan pemain]. sambil2 makan2 mekdi, sambil2 men catur. catur bistari ni unpredictable, kadang2 pemain yang da nak bankrup boley nek balik dan potong pemain2 len. contoh eyh, walaupon pado perigkat awal gaji den cumo 2270, [gaji normal pemain len 3000], tapi disobabkan strategi mako den masih boleh jadi pemonang.

pkol 4 pagi, permainan ditamatkan dengan banker mengumpul 16 juta dalam permainan tanpa korupsi. [hahaha]

lopeih komeih sumo, order breakfast mekdi [kami sumo dapek kad breakfast mekdi percumo, dari Career Fair]. lopeh makan, balik semulo ko kolej.

3 ulasan:

:: !zyan :: berkata...

any tips?
tak reti sangat sebenarnye main catur bistari ni...main2 je selalunye.

hubahuba berkata...

tak tau la nak bagi tips apew...
tapi berdasarkan pengalaman saya,
masa kat laluan mkan gaji, kena berani amik risiko untuk beli saham dan buka perniagaan. dalam 2 game, 2 orang kawan saya naik ke laluan tijarah sebab jual peniagaan alat tulis dengan harga 40K. terus beli Tiram Tavel [syarikat ni bagi pulangan 90K dengan modal 30K]. masa kat laluan tijarah plak akak kena selalu perhatikan pergerakan bisnes dalam prmainan, terutamanya pertukaran syarikat. kalau dapat beli syarikat yan untung besar, senang la.
selain tu kena mantapkan lagi kira2. memang pening kepala kira duit juta2 nie kak... hehehe...
selamat mengumpu duit berjuta-juta!!!

:: !zyan :: berkata...

terime kasih daun keladi =)

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.