Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2008

[Tampn Stories]: parking part 2

sobolom ni den ado cito pasal parking kek sempadan, jadi jom kito kano pasti kek mano tompek2 yang buleh menimbulkan syak wasangka semaso kito nak parking nie...
-pertamo sekali kek bank nasional. bank nasional masih lagi dibawah jajahan negeri sembilan. blok sebolah bank nasional yang dipisahkan ooleh jalan dan simpang ialah jajahan melako. sumo blok yang naik bukit, tu jajahan melako.
-kawasan busstand ialah jajahan nogori melako. tapi blok2 kodai kek belakang busstand (kueh udang alor gajah) tu jajahan nogori sombilan. yang bolah dopan (bakery nazih, avon) sumo jajahan pulau sobang.
-kawasan sekitar petronas pulau sebang dibawah jajahan melako.
-pejabat tanah ialah kawasan nogori sembilan.

den ghaso tu yolah tompek2 yang den ghaso sempadan2 ponting. kok ado laie nanti den post laie. :)

[Tampin Stories]: hari pertama 1billion unit ASW dijual

soporti yang digombar-gombur an kek dalam surat kaba, 1billion unir ASW sudah didagangkan mulai arini...
dan seperti yang den rancangkan semalam, arini den nak poie tgk macam mano suasano org boli ASW kek tampin nie...
jadi bermulo jam 9.00 pagi, eden start moto dan toruih menuju ko tampin. bank yang den tuju, CIMB Bank Tampin. mulo2 den masuk, den pon tanyo, kek abg guard tuh
-"bang nak buka akaun ASW", lalu abg tu bori den sepasang borang,
-"adik isi borang ni dulu".
eden poie kek tompek isi borang tuh. lopeh isi eden pon poie jumpo ag guard tu balik, dan dio bori den nombor.
-"adik skarang ni sistem belum online lagi"
-"pkol bape baru online bang?"
-"tak tahu la dik, tak pasti la"
eden poie kek krusi dan tggu. den tgk2 la nombor yang den dapek. B0006. yang dipanggil kek kaunter sumo start ngan huruf A. dalam 5 minit eden pon poie la ko hulu ko hilir kek dalam bank tuh.
tibo2 akak kaunter pertanyaan tanyo den,
-"adik nak buka akaun ASW…

AMANAH SAHAM: melabur atau tidak?

semalam den terbaco berito kek utusan Malaysia, Amanah Saham Wawasan akan menawarkan lagi 1billion unit untuk diboli oleh orang awam. untuk pengeahuan sumo, satu unit ASW berhargo RM1. berdasarkan pado pulangan tahun lopeh, 7 sen seunit. kalau kito kiro2 semulo, secaro kasar eh dengan pelaburan RM100(minima) kito buleh dapat untung RM7. pulangan yang agak bosa la, sobab 7%. tggi tuh... patut la org gomar bona dtg boli...
esok eden nak poie tgk macam mano keadaan org poie boli amanah wawasan nie... sobab den dongar tiap kali orang poie boli amanah saham wawasan, orang akan mulo beratur kek maybank sojak pukul 5 pagi... dan esok pastilah hari yang dinanti-nantikan oleh sumo bakal2 pomboli amanah saham wawasan. esok eden nak buek satu laie tampin stories, kalo den dapek tgk situasi org boli amanah saham ni sok.

Ya Allah Kenalkan lah daku dengan diriku

Imej
siapakah aku? yang mana satu aku?

“Barangsiapa yang mengenal dirinya, dia akan sibuk untuk memperbaiki diri daripada sibuk mencari-cari aib dan kesalahan orang lain”. (Ibnul Qayyim)

“Di antara ciri-ciri kebahagiaan dan kemenangan seorang hamba adalah; bila ilmu pengetahuannya bertambah, bertambah pula kerendahan hati dan kasih sayangnya. Setiap bertambah amal-amal soleh yang dilakukan, bertambah pula rasa takut dan hati-hatinya dalam menjalankan perintah Allah. Semakin bertambah usianya, semakin berkuranglah cita-cita keduniaannya. Ketika bertambah hartanya bertambah pula kedermawanan dan pemberiannya kepada sesama manusia. Jika bertambah tinggi kemampuan dan kedudukannya, bertambahlah kedekatannya pda manusia dan semakin rendah hati kepada mereka. Sebaliknya ciri-ciri kecelakaan adalah; ketika bertambah ilmu pengetahuannya, semakin bertambah kesombongannya. Setiap bertambah amalnya, kian bertambah kebanggaannya pada diri sendiri dan penghinaannya kepada orang lain. Semakin bertambah ke…

ucapan sebelum hari raya korban 2008

Imej

RACUN DUNIA 1st Anniversary Contest

Imej
Racun Dunia Kisah Benar sedang menjalankan sebuah pertandingan sempena ulangtahun pertama blog RACUN DUNIA. jadi, kepada mereka yang berminat, boleh la sertai pertandingan tersebut. segala maklumat boleh didapati di http://racunduniakisahbenar.blogspot.com

Elakkan diri dari ditpu : Tips-tips berguna dari Jutawan Internet

hari ni den dapek laie satu email dari irfan khairi.
irfan khairi ini antora insan2 yang den jadikan contoh dalam memburu kejayaan.
kali ni irfan khairi memberi tips untuk mengelakkan ponyolam2 suma dari ditipu, sobab sojak akhir2 ni makin giat program2 menjana wang di internet yang sobona eyh bukan menjano duit, sebalik eh mengabihkan duit posorto.jadi, sobolom kono baik berjago2... selamat belajar!

=========================================================
Cara mengelakkan diri daripada tertipu di Internet (SCAM)
=========================================================
Oleh: Irfan Khairi


Faaris, dalam mengumpul kewangan dan menambahkan kekayaan, kita
bukan sahaja sepatutnya fikir bagaimana nak invest, bagaimana nak
jimat wang, bagaimana nak tambahkan pendapatan, dan sebagainya...
tetapi, kita perlu juga fikir bagaimana tidak mahu rugi/hilang/burn
wang kita...

Contoh:

* meminjam wang pada kawan, dan pinjaman tidak di bayar
(mungkin anda pernah terkena!)
* membuat pelaburan yang jelas …

Filem-filem Malaysia bakal menggegarkan panggung

bulan ini kito tolah dipertemu an dongan Wayang dan Budak Kelantan. 2 ceghito yang den kiro baguih untuk tontonan golongan remajo, dan 2 2 eyh berkaitan dongan oghang kelantan. bakal menyusul, tayangan Selamat Pagi Cinta dan Antoo Fighter. den ghaso 2 filem ini lebih santai. lebih ceria. dan lebih merepek berbanding 2 Wayang dan Budak Kelantan. eden memang dari kocik sampai den bosa ni, menyampah menengok ceghito cinto. antoo fighter lak eden da tengok pre-screening kek UITM. jadi, eden x kan poie wayang laie untuk menonton kali keduo. membazir yo...
bulan disember lak, ado 2 ceghito yang menarik perhatian den. Kinta dan Los Dan Faun. aku memang tertarik dengan kedua-dua sinopsis ceghito ni. Kinta mungkin sekali memaparkan aksi2 ganas dan kemasyarakatan, manakala Los Dan Faun den ghaso lobih kepada comedy action. dan tak lupo, filam SUPERHERO MALAYSIA PERTAMA Cicak-Man 2! agak2 eyh, camno cicak man 2 nie??? den harap ado improvement berbanding cicak-man sebolom ni.

eden ghaso itu ajo ya…

Ke-20

eden nak jadikan satu budayo setiap sepuluh post, eden akan lotak something yang personal kek blog den nie.

entry yang ke 20 in merupakan lambang kepada umur den tahun ini. apobilo den terfikir yang den ni da berumur 20 tahun, eden terkodu kojap. apo yang eden buek ke dunio nie? apo jaso den pado masyarakat?? apo jaso den pada keduo ibu bapo den terutamo eyh??? sudahkah eden melaksanakan tanggungjawab sebagai muslim???? apokah eden da laksanokan tanggungjawab den sebagai khalifah dimuko bumi????? soalan2 ini timbul, tetapi jawapannya cukup mengecewakan. aku x terfikir satu pon yang btol2 aku buat di dunio ini.

kadang2 aku ghaso apolah tujuan den hidop ke dunio ni... dan sobona eyh jawapan tu dah lamo den tau, tapi eden terlupo kerano dek kesibukkan dunio. jiko kito buka semula lembaran pusako Rasulullah Sallahu Alaihi Wassalam, mako kito akan dapek jawapan eyh.

Mafhum firman Allah:
"dan ingatlah aku tidak menciptakan jin dan manusia itu melainkan untuk mereka itu menyembah dan beriba…

KUTU WANG POS: buat duit atau tipu duit?

eden pernah dihebahkan dongan boborapo jonih kutu wang pos... ado macam2... kunun2 eyh buleh buek duit... jadi apo pulak hukum eyh...???

Hukum kutu wang pos dari sudut fiqh Islam
Majlis Perundingan Dan Penyelidikan Hukum (MPPH), Dewan Ulama PAS Pusat
Fri | Jul 25, 08 | 7:05:40 pm MYT

Program kutu secara wang pos sudah agak menular dan popular pada masa ini. Mereka yang berhadapan dengan masalah kewangan melihat program ini dapat membantu menyelesaikan kemelut kewangan mereka.

Bagi pihak yang berwang pula, berhasrat untuk membantu sahabat-sahabat dan rakan-rakan yang berada dalam kesusahan dengan menamakan mereka sebagai penerima wang pos berkenaan.

Persoalannya, adakah program ini berjalan tanpa terdapat apa-apa unsur haram sehingga program ini benar-benar menjamin kebaikan sebagaimana yang dijanjikan. Tetapi jika program ini mengandungi unsur-unsur haram, maka kegelapan dan kerugian pastinya akan menemui peserta-pesertanya atau sebahagian daripada peserta-pesertanya.

Unsur-unsur haram yang…

Al-kisah kawanku sudah kahwin.

salah satu sikap den yang sobona eh den pon x tau den ni suko ko tak, ialah sikap mudah percayo kek oghang len. bilo ado oghang berceghito kek den, eden akan percayo. tapi dalam pado percaya tuh, den masih laie mempertikaikan kesahihan ceghito tu kemudian eyh.
jadi satu hari yang tenang, eden dapek kontek semulo ngan sorang kawan lamo den. agak2 eyh da lebey kurang duo-tigo tahun la tak jumpo. eden pon tak tau apo koba eyh. bilo da dapek kontek tuh, mako macam2 la ceghito.
antaro ceghito yang menarik perhatian den iyolah kawan den koba yang dio da kawen. eden tanyolah kok dah kawen apo x dijompot kenduri eyh? dan keluarlah ayat2 putar alam 7 petala langit. antaro ayat eyh yang den masih igt iyolah "aku kahwin buat apa nak ajak kau? kau kahwin lah sendiri", bilo den tanyo kalo da kawen apo pasal x blk umah, tido opis yo, jawab eyh "isteri aku kat bandung, belajar", dan yang buek den percayo bilo dio tunjuk gambar budak umur dalam 2 tahun. memang ado ireyh-ireyh dio. …

[Tampin Stories]: We Have Sphinx

Imej
kek tampin ni ado Sphinx. seperti yang anda lihat di atas.
selain tu, Dataran Tampin ni ado Piramid, Eiffel Tower, Tembok Bosar Cino, dan Menara Condong Pisa.

len kali, bilo ado oghang kato tampin ado apo? koba an ado Piramid, Eiffel Tower, Great Wall of China and Pisa Leaning Tower. dan jangan lupo "You Can Ride The Sphinx."

[Tampin Stories]: Train Station

Imej
nampak tak keretapi kek ateh tu? agak2 penyolam2 sumo, kek mano agak eyh keretapi nie???
jawapan eyh, kek Dataran Tampin. bukan eyh kek stesen keretapi.
Tampin sobona eyh xdo stesen keretapi pon. stesen keretapi yang ado kek negeri sembilan ni ialah stesen keretapi rombau, stesen keretapi bahau, stesen keretapi soromban. tu yo. diulang sekali laie, TAMPIN TAKDO STESEN KERETAPI...
tapi...
stesen keretapi yang paling dokek ngan tampin ialah stesen keretapi Pulau Sobang! kadang2 org salah anggap tu stesen keretapi tampin. tapi hakikat eyh, tu iyolah stesen keretapi PULAU SOBANG!. yolah, paham2 yolah daerah kek sempadan, memang oghang slaloo klighu.
IRONI eyh, kek dataran tampin ado lotak kopalo ketapi ni plak... eden pon x paham napo? idea datuk bandar ko idea montori shaziman??? ko tunku bosar yg bertitah?????

yang tongah posing tu eden la sapo lie... tapi gambar ni amik taun 2007 ghaso eyh, da lamo lah jugak. tukang snap kawan den. timo kaseh pado suma yang terlibat dalam sesi pengambaran in…

[Tampin Stories]: encountering police officers

salah satu pengalaman yang paling den x boleh lupo an ialah, pengalaman kono tahan polis.
satu pengalaman yang den ghaso sangat mendebarkan.
den igt laie malam tu den poie lepak kek SILICON, tampin square. macam biaso eden bawak moto sobab time tu x do laie lesen keto. jadi lopeih kodai2 sumo tutup, eden dan kawan2 den turun la ko bawah. sementaro nak tggu mikel tutup silicon tuh, kawan2 den sumo lepak kek bawah. dan kek sini lah sumo eh bermulo. tetibo yo malam tu, Umar (bukan nama sebenar) nak pinjam moto. konon2 eh nak meraso bawak moto den (yang dio panggil jetski sobab moto yang den bawak ni YAMAHA Majesty). jadi den tanpo mengesyaki apo2 bagi yolah kunci. lalu Umar dan Sufi(juga bukan nama sebenar) pon mula menunggang moto disekitar tampin square. tak sampai seminit, tetibo eden da nampak balo datang. POLIS. alamak. den nek gelabah. den tak tau nak buek apo. nak kol si Umar ngan Sufi pon da x sompek, sobab den da nampak lampu moto den, dan diekori oleh boborapo moto len. aduh. apo…

global warming di YouthSays

salam sejahtera semua.
sejak akhir2 nie... den suko meluangkan maso kek youthsays.
amondo eh youthsays nie???
cuba cari kek blog nie... nampak tak perkataan biru2 tuh...
cubo alih an mouse ko situ... nanti keluar la satu kotak biru.
itu la salah satu jalan untuk penyolam sumo poie ko youtsays.
youthsays ni tompek utk remaja2 bertukar fikiran dan mombori pandangan.
kadang2 sosotangah isu yang dibincangkan cukup panas dan sensitif hari ini.
kalau x percayo... poie tgk sendiri...
kek ruang discussion mungkin kurang hangat tapi cubo poie ko ruang youth answer...
huih... macam2 persoalan yang sensitif dikeutarakan.
kadang2 paneh jadi eh membaco tulisan2 remaja nie.
memang xdo selingdung-selindung.
kalau ekou sumo nak join samo... silokan. kalau taknak pon xpo. kek dalam tu pon dah cukup paneh.

ps: surf at your own risk.
pss: being matured wont kill you. being stupid will.

Budu dan Cencalok

Imej
malam semalam den poie shopping.
kek minimarket yo.. xdo poie jauh2 bona.
dalam pado asyik memilih-milih, ternampak pulak budu ngan cencolak, dilotak an kek satu rak.
jadi, dengan tibo2 den teringat ado sorang makhluk allah ni tanyo, apo bezo eh budu ngan cencalok nie??
jiko sebelom ni eden jawab camnie
"budu tu buek kek kelantan, cencalok buek kek melako"
tapi ghaso eh jawapan tu pon bolam cukup memeuh an ati.
jadi den pon belek2 2 2 botol makanan tuh.
jadi bilo den perati boto2, ado boborapo ciri perbezaan antaro 2 jonih roncah nie.
yang pertamo, budu no warno eh itam skit, cencalok warno eh agak kemerah-merahan.
yang kedua, budu buek dari ikan bilis, cencalok dari geragau(udang kerdil).
yang ketigo, budu tuh kalo kito tgk boto2 ikan bilis tu da kono kisar., cencalok kalo kito tgk boto2 geragau tu nampak laie cumo da kocut....
untuk pengetahuan ponyolam sumo, geragau tu sangat kocik. sobosar sebutir boreh yo.
sobab tu la org melako buek cencalok.

tapi yang pasti, duo2 jonih roncah ni m…

[Tampin Stories] : Parking dekat sempadan

kisah ni mcm yang dicerito an oleh adik sey...
eden pon x pasan bondo nie... sampai la adik den bagitau...
kalo tuan2 suma naik keto bersiar2 kek pokan tampin, hati2 skit maso parking tuh.
mano tak eh, tampin tu sobolah sini nogori sobalah sano melako.
kalo nak parking waktu pejabat, kono tgk boto2 kek mano petak parking tuh.
da masuk melako ko kek nogori sembilan laie...
sobab eh kalau parking kek bolah nogori, kono pakai MDT* punyo kupon,
tapi kalau kek bolah molako, kono pakai MPAG** punyo kupon lak...
kalo separuh kek melako separuh kek nogori...
aaa pandai2 ekau lah jang oi... cari yo la petak parking lain...
x pon lotak kan ajo 2 2 jonih kupon tuh... kupon parking MDT* ngan MPAG**. habih cito.
itulah kisah tampin kali ni...

p/s: bawa moto x yah lotak kupon

*MDT: Majlis Daerah Tampin
**MPAG : Majlis Perbandaran Alor Gajah

Irfan Khairi : Idola remaja masa kini

Imej
artikel ni eden dapek dari newsletter yang eden langgan sendiri dari irfan khairi.
sekadar tatapan untuk sumo ponyolam.
sobona eh byk lagi ado kek dalam newsletter tuh, elok la kalo ponyolam sumo langgan sendiri :p

Artikel mengenai Irfan Khairi di Dewan Masyarakat

DEWAN MASYARAKAT: "Irfan Khairi Jutawan Muda"



Memperoleh keuntungan lumayan hingga mampu bergelar jutawan pada usia muda menjadi impian setiap insan. Pierre Omidyar, pengasas laman lelongan menerusi internet yang lebih dikenali sebagai eBay menjadi jutawan pada usia yang belum pun mencecah 30 tahun.

Berikutan kejayaan Omidyar, mendorong anak muda tempatan lulusan ijazah Sarjana Muda Reka Cipta Multimedia dari Universiti Staffordshire, United Kingdom [UK], Irfan Khairi, menceburi perniagaan sendiri di Internet.

Pemuda kelahiran Perak, tetapi dibesarkan di Selangor dan sekarang menetap di Seremban ini mengaplikasikan sepenuhnya pengetahuan Internet dan Multimedia yang dipelajarinya untuk menjadi jutawan muda seawal umur 25 …