Catatan

Tokonang Juo

Imej
Apo? dah 2018?
humangaih.... lamo tak nulih ha. ado laie ko follower2 dulu tu? haha. sapo laie yang baco blog ni tahun 2018?
bilo tgk balik hasil karya dari tahun marin, wah... ghaso banggo jugak la. ado gak tajuk2 yg ramai orang baco. tapi nijam kan zaman medsos, sumo da poie kek fesbuk, tuite mo aiji. Ado laie ko yang blogging? tunjuk sikit muko x nampak ha....

Apo kono eh jang???

da duo ribu nam boleh da ha.

apo xdo nulih da ompek taun?
mano poie?

hahaha.

lupo plak ado blog ha. xberhapdet da berjaman.

nijam orang da jarang pakai blog, sumo eyh kek fesbuk yo.

sonang tulih. lagipun jaman ni asyik pakai smartphone, susah la nak hapdet blog.

baru dapek nak nonggok dopan laptop, baru ade ghaso nak nulih kek blog.

tapi, xdo pulak idea nak tulih apo sekarang ni.

kito cari bahan dulu yo... kang dah ado cito baru la bulih nulih laie.

Selamat Hari Jumaat, jgn buek2 lupo poie mosjid tu... hehehe

[Tampin Stories] Bayar Bil dengan mesin cash deposit TMNET

haha, dah lamo bona tak nulih ni, da tatau da nak buek ayat pembukaan camno, camni pon buleyh la yo? haha

Pagi ni, den tolong omak den poie bayar bil. sobolom bayar bil tu, den poie anta dulu KOKO MINDA PLUS kek customer abah den, kek Taman Baiduri, Kuala Ina. lopeih tu den pon poie la TMpoint Tampin. Omak den koba kalau bayar kek tmpoint laei sonang daghi pejabek pos. lagipun pejabek pos ni ghamai oghang. jadi den poie la situ.

Bilo den masuk yo dalam TMpoint, akak yang kek kaunter penyambut tetamu tu tanyo den nak buek urusan apo? Den pon koba la den nak bayar bil. bilo da cemtu, akak tu pon koba den kono bayar bil kek mesin. tocongang la den nengok ada mesin cash deposit tercacak kek topi pintu masuk tadi. lopeih tu akak tu pon koba dio nak tolong kiro bil den.

Mesin cash deposit ni, tak boleh terima duit singgit ngan syiling. jadi kono la bayar ikot cukup2. bilo akak tu da tolong kiro bil yang omak den suruh bayar tu, sumo eyh seratuih semilan puluh ringgit semilan puluh sen (RM 1…

Apo cito eh ni jang?

Lamo bona ghaso eyh tak nulih ni...

Skang ni den dah ghaso gomok bona dah. maklumlah, makan tido makan tido yo kojo. dalam kelas pon tido, luar kelas tido laie. lapa makan, konyang makan jugak. dah buncit da ha..

ha, itu diri den. Blaja den ni setaun yo laie. lopeih tu masuk balik ke alam pekerjaan. Tak dinafikan memiliki wang sendiri adalah suatu perkara yang menyeronokkan. Ghaso macam ekaulah yang susun idup ekau, suko ati ekaulah nak buek apo kan?

sambung blaja ni lain skit. laie2 pulak jadi full time student macam sey ni. Dah tu pulak, kono la pulak laie tuo dari rakan2 sekelas. ghaso macam polik skit la. Tak memasal den pon samo yo macam budak2. Main yo kojo eyh. hahaha. Tapi takpo, yang ponting result eyh gempak. Macam mano gempak? Dapek anugerah cemerlang 3 kali berturut-turut. nak lagi gempak? Dapek sumo A sepanjang pengajian. tapi tu dah x mungkin la. cumo sem2 akhir den igt nak dapek sumo A.

Jujur eyh, kalau kito nak berjayo, azam kono kuek, kojo kono kuek, doa pon kono kuek …

Telur Separuh Masak [Soft boiled egg]

Imej
Hari ni den masak soft boiled egg...

Apparatus:
Water Heater
Stainlesssteel Bowl
Plastic cover

Ingredient:
2 Eggs
1 litre of water

Method:
Heat up water to boiling point.

Put eggs into the bowl.

Put the hot water slowly into the bowl.

Cover it with the lid.

Wait for 10 minutes.

Serve with soy sauce and pepper powder.


haha cakap omputih den arini....

Peluang tidak datang selalu

Iyo, memang boto. Orang selalu cakap, rugi den terlopeih peluang....


jadi, sok sok jangan merungut kalau ekau tak amik peluang yang ado ni...

1st Prize individual yo dah buleh dapek RM25000...

tu tak campur kategori2 lain tuh... jadi ambillah peluang ini...


Try investing in shares, without the risk of losing your own money

Sonang yo kojo eyh, daftar kek laman web tuh.

Lopeih tu tggu sampai bulan oktober ni, dan mulo TRADING!

sapo dapek banyak untung dio monang!

Tak payah susah2 nak pakai duit sendiri, sobab permainan saham ni dah bagi duit digital.

Cumo ekau sumo kono tau nak jual boli saham yo.. tu pon dio ado aja.

Nak sey aja? boleh2... tinggalkan komen kek bawah nun...

Jangan lopeih an peluang ni yo...

Peluang berlalu secopek awan kato orang arab...

klik disini >>>PELUANG<<< klik disini

[Cuti-cuti luar nogori] Sungai Besar - Cameron Highland - Kuala Berang - Kuala Terengganu - Segamat

Satu hari di Hari Raya,
Dua hari di Bandar Raya,
Tiga hari di Jalan Raya....

Potang rayo keduo tu, lopeih den balik dari shah alam, omak den ajak poie Terengganu.Mako bermulolah pengembaraan famili den. Den ghaso ni lah trip yang paling adventure ponah den poie satu famili... Malam 2 hari rayo tu, kami bertolak dari Tampin poie Sungai Besar. Nak hantar uwan den kek sano, Mak Long den jago... Nak sampai Sungai Besar tu, punyolah lamo... sosak boto jalan musim ghayo ni... sampai kek Sungai Besar dah masuk 3 hari rayo. Kami tumpang tido kek umah maklong den tuh...

Pagi 3 hari rayo,... siap2 nak bertolak ko Terengganu. Pkol 9.30 pagi, den, omak abah den ngan dik den, kito berompek bertolak dari Sungai Besar. Arah tujuan kami, Cameron Highland. Ni idea abah den la ni.. den nak lalu Karak yo, sonang, tapi sobab an ni jalan2, abah den suruh lalu Cameron Highland, naik dari Tapah. Untuk pengetahuan orang ramai, den yang memandu keto Honda Stream ni. Ni la ghaso eh first time den bawak keto n…