Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2008

Nombor Sepuluh

mako dengan ini eden merasmi an kemasukan kiriman yang nombor sepuloh.

yang nombor sepuluh ni den nak lotak personal sikit.

pertamo sekali eden nak cito pasal life den sekarang.
kalo sesiapo yang hari2 tengok den, mosti da menyampah punyo.
tapi, yang baco blog ni bolom tontu laie tengok muko den ari2.
x dinafikan laie sojak dari tahun lopeh, den da ilang minat nak blaja.
blaja pon nak tanak yo.
tapi, lopeh duo tahun, dengan CGPA yang cukup2 makan dan semakin merudum,
buek den pikir balek.
APO SOBONA EH EDEN BUEK KEK LEGENDA NIE?

jadi eden pon try la rewind antaro bondo2 yang den dah buek kek legenda ni maso mulo2 masuk dulu sampai sekarang,
dan eden dapati bondo yang paling stupid den buek kek sini ialah terlalu banyak buang maso kek mondo2 yang xdo pekdah eh.
melepak jauh malam, men game x igt dunio. dan yang paling torok skali buek bisnes tapi x pornah eh bersungguh. itu bondo yang eden paling kosa an. kok diikutan la, orang buek bisnis ni makin hari makin kayo, tapi eden makin hari makin miski…

RUMAH TERBUKA as known as OPEN HOUSE

dah nak abih rayo ni, ado yo laie orang yang buek umah terbuko.
tomasuklah kawan-kawan parent den.
ari sabtu malam poie molako.
huih, sodap eh makan sate.....
hari isnin pulak poie somban,
makan spaghetti, makaroni, huih... enak kek tokak den...

ahhh

cubo kito pikey balik...
apo sobona eh open house nie?
ontahlah... depend kek orang yang buek tu la...
ado yang memang sajo nak jamu kawan...
ado yang sajo nak ikek silaturahim...
dan yang paling x patot yang nak menunjuk-nunjuk....
walau apo pon.. yang ponting den konyang....

kek mano open house yang ponyolam sumo ponah poie dan raso paling bertuah dapek poie open house tuh?

SELAMAT HARI RAYA!

rayo laie kito minggu nie....
tapi yang polik eh, bile den tgk kalender,
tahun nie kito rayo 29 ari yo...
x sampai 30 ari pon...

hahahaha....

esok hari deepavali...
esok holiday...
den x sambut deepavali tapi den cuti jugak.

penyolam2 suma cuti sampai bilo??

Perjuangan Tiada Penghujung

dek kerono dah banyak tido siang,
kan da x dapek nak tido malam.
padan muko den.
jadi, untuk mengisi maso2 lapang camnie, den pon bukalah movie2 yang ado kek harddisk den nie ha.
eden perasan satu movie nie bolom tngok laie.

tajuk eyh, Blood Diamond. movie nie da lapuk, tahun 2006 punyo cito.
tapi ado sesuatu yang buek den tertarik pasal filem nie.
apo yang menarik perhatian den tontang filem ini ialah nilai sebiji batu berlian.
dek kerano sebiji batu, manusia jadi x tontu alo... mombunuh, monindeh, monipu, mengkhianat.
sumo eyh sobab sebiji batu yang konon2 eyh berhargo. tapi pado pandangan den, batu tu tinggi nilai eyh sobab jumlah yang terkorban dek kerano batu tu. bukan ajo terkorban nyawo, malahan terkorban moral dan nilai2 kemanusio an...

agak terharu jugak la eden bilo tgk movie nie...
kono pulak leonardo dicaprio yang berlakon, laie la jadi...

moral of the stories:
kepada para isteri, wife, awek, cowok, marka dan yang seagkatan, jangan sebok2 nak minta suami, abang, balak, hasben, cowok, b…

Pasar Malam

pado setiap ari rabu, pasar malam akan dibuko kek Bandar Universiti Teknologi Legenda ni(BUTL).
mako seawal 3.30 petang, akan wujudlah khemah2 mobil kek jalan bersebolahan ngan foodcourt.

antaro monu2 yang tersedio kek pasar malam BUTL ni ialah nasi ayam berompah, nasi kerabu, nasi ayam, char kuey tiow, nasi pataya, ayam percik, kopak ayam bbq, air kelapo, cendol, soya, roti john, pita kebab, kopok lekor, sate dan macam2 laie la.
baru2 ni ado la orang da mulo menjual baju, eksesori fesyen, dan barang2 yang bukan makanan.

bilo tiap kali poie pasar malam, eden memang kono sedio an tak kurang RM5. kadang2 tu belanjo kek pasar malam boleh mencecah RM 10 atau lobih. huih. itu bukan den sorang yo belanjo camtu, hampir sumo yang poie pasar malam tu pon belanjo macam tu yo. bilo pandang tangan2 orang lain yang balik dari pasar malam tu, ponah la kiri kanan h ngan macam2 bungkusan plastik borisi macam2.

adokah berbelanjo kek pasar malam ni suatu pembaziran?
iyo pon iyo, tidak pon tidak.
kalo da boli…

General Manager at 12 years old

Imej
apo ekau heran x nengok tajuk kek ateh nun?
agak2 ekau la, patut ko tidak budak umo 12 tahun jadi meneje?
general meneje lak tuh...
tapi realiti eh.. memang ado.
kek indonesia, sorang laki2, lobih terkona ngan namo Syeh Puji, tolah melantik isteri keduo eyh ( yang baru berumo 12 taun) , monjadi pengurus bosar bagi boborapo syarikat eyh.
den tak tau la bapo bosa syarikat Syeh Puji tu.... tapi nampak eh macam agak bosa jugak lah.. sobab dio ado pesentren eyh sondiri.
eyh ekau tahu ko pesentren tu apo? pesentren tu tompek blaja.

bilo den dongar cito Syeh Puji nie... ado boborapo persoalan timbul kek palo den...
yang pertamo, napo budak2 yang dipilih eyh.. xdo laie ko orang lain yang lobih layak?
yang keduo, apo agenda eyh, sajo nak tarik perhatian media, publisiti murahan?

jawapan eyh ese pon x tahu. poning jugak kadang2 memikir an kerenah manusio nie. nak kato kojo gilo, memang kojo gilo lah, suroh budak2 jadi general meneje. tapi kalo pikir jangko masa panjang, budak tu akan dapek lebih banyak …

5 bulan

limo bulan laie.... limo bulan laie...
apo yang limo bulan ni jang oi???
haaa.... ni la nak koba an kek sini...
laie limo bulan hargo barang mungkin turun.
itulah yang disampaikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Shahrir Samad.
tapi, apo yang bakal turun ni hanyolah hargo barang2 keperluan semaso yo, macam boreh, minyak sawit, topong.
barang2 len tak tahulah den.

memang kito x buleh nak elak kenaikan hargo barang nie. buleh kato tiap2 tahun ado yo mondo yang naik hargo. salah satu eyh, yang paling byk naik x pornah eyh turun, kot dulu 8 ringgit nijam da 9 ringgit. sapo yang selalu boli tu tahulah kan apo mondo eyh?
apo mondo eyh tu?
tak len tak bukan, ROKOK.
rokok ni, sobonar eyh, pembaziran paling bosa yang eden tengok kek sekitar malaysia nie. dari yang semiskin2 orang sampai yang kayo2, dari sekocik-kocik budak sampai ado yang tuo nak mampuih, dari tok imam sampai ko makmum, ramai bonalah yang merokok nie. dengan sukohati yo bakar duit tuh. uih, d…

Meleset laie.......

memang x dapek nak elak dah....
kemungkinan bosa tahun dopan meleset laie......
apo yang meleset eyh?
EKONOMI lah.. apo laie kan.... tapi kok jangkaan eyh meleset, solamat la den...
tapi kok ikot logik eyh.. memang kompom la ekonomi meleset...

apo punco eyh melest laie nie?
kok tahun 1997 dulu, satu asia torok krisis ekonomi eyh...
yang tahun dopan ni pulak, bukan asia yo, satu dunio...
sobab eyh, kejatuhan ekonomi amerika nun...
sobab kebankrapan beberapo bank2 bosa kek amerika tuh, macam Lehman brader ngan Fennie Mae tuh, mako ekonomi amerika x stabil.
pengaliran wang teronti sobab orang da xboleh borutang, dan utang yang sedio ado x bobayar. torok boto lah amerika taun nie.

somalam tuk najib ado koba nak bagitau boborapo langkah nak mengatasi kemerosotan ekonomi nie....
tapi den da cari kek tenet, takdo pulak langkah eyh kek tenet nie.
esok baru kuar agak eyh.
starbiz 26888 yang den langgan kek enpon ni pon asyik sebok pasal pemilihan parti yo.
menyampah pulak den. ghaso cam tertipu plak. takdo n…

negeri.fm

ngan tagline.. "Ingat sampai bila-bila",
nogori fm ni memang syok kek tlingo family den.
tiap kali dongar radio mosti bukak nogori fm.
biaso eyh, family den ni dongar radio maso nek keto yo.
kek umah nengok televisyen yo.
takpon time tongah basuh2 keto tu.. den buka jugak la nogori fm nie.

apo yang best bona nogori fm nie?
hah pertamo sekali DJ2 eyh. kalo tibo maso cakap nogori tu yang best.
lopaih tu, nogori fm ni macam tompek untuk orang2 nogori ni berkenalan jugak la.
sobab eh negeri fm ni ado sistem "waris". kiro macam kelab peminat la jugak.
and then, program2 kek dalam nogori fm ni meriah.
dan yang paling eden minat iklan2 eyh. memang best! lawak pon lawak, ado tu yang unsur2 nasihat skit.

kok ado maso tu, jongok2 la nogori.fm
kek tampin, gelombang eh 95.7 mhz
kek seromban, 92.6 mhz
ingat sampai bilo-bilo!

salam perkenalan

Imej
pokaba sumo?
sehat?
hah ini la blog eden yang paling baghu sekali.
kok sobolom ni x pornah laie baca blog den, buleh la tgk kek profile den.
apo?
x paham....
ayo ai... ni yang susah nie....
den sajo yo tulih loghat nogori ni...
nak bagi sesuai ngan tajuk tuh.....
aaa kok x paham.. poie cari org nogori... kawan ngan org nogori.... suroh translate.
ala nogori ni bukan susah bona pon nak paham.
kito kan sumo ni samo yo rakyat malaysia. x jauh do bunyi eyh.

eden ni da lamo da duduk nogori. walaupun den lahir kek kajang, selangor nun ha, tapi omak den org nogori. org jemapoh. kalo nak dikiro an la, maso eden kocik2 laie, den dok kek bahau. aaa membosar kek bahau la ni. dok kek bahau ado la lobih kurang 3 tahun. tadika den kek tampin. tapi lopeh yo den darjah satu, family den sumo pindah dok segamat. merantau kojap. 7 years later, den pindah semulo ko tampin. bak kato orang tuo2, sireh pulang ko ganggang. maso tu da form 4 da. punyalah jauh sekolah eden minta, selangor ado, melako ado, joh…