Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2009

Troli yang degil

eden nak bercerito...

pado zaman moden diabad kedua puloh, troli telah dicipto untuk mengangkut barang2. troli itu digunakan disebuah pasarayo bernamo Giant Tampin. pado suatu hari, sorang budak nogori tolah poie memboli bolah di pasarayo tersobut...

budak nogori itu tolah memilih sebuah troli kerano dio bercadang nak boli macam2 barang...

lalu dio pon menolak troli itu didalam pasarayo...
tibo-tibo, tanpo disodari, troli tersebut tolah melanggar susunan kotak pringles didalam pasarayo tersebut... mako berteraburlah silinder2 pringles di atas lantai... terpakso lah budak nogori itu menyusun kembali, seolah-olah seorang pekerja dipasaraya tersobut...

setelah siap, mako dio pon copek2 amik barang yang nak diboli... dan dibayar...
setelah selesai urusan jual boli... dibawak eh troli tu menuju ke kenderaan rasmi budak nogori... maso dalam perjalanan, pergerakan mereka dihalang oleh troli2 gangster... yang merayap disekitar laluan diluar pasaraya... mako terpaksalah budak nogori itu mengambil in…

eh, dekat seberang laut sana ade kuman!

kata pujangga, gajah depan mata x nampak, kuman seberang laut nampak...
kalau berpantun, paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih...

ini 2 contoh yang menggambarkan sebahagian masyarakt kita, yang terlebih pandai mencari salah orang lain... walhal diri sendiri tidak dibaikinya...

jadi sebelum orang mengata saya begitu, baiklah saya mengata diri sendiri...
bak kata pepatah, ukur baju dibadan sendiri.

jadi, kalau sepanjang penulisan blog ini, ada terkasar bahasa, ada terlanjur perkataan, ada yang terkutuk, ada yang terluka, dimohonkan beribu kemaafan.
kalau ada jarum yang patah, jangan disimpan didalam peti,
kalau ada silap dan salah, janga disimpan didalam hati...

[Video] Amphibious Bicycle

credit goes to Dani for uploading at YouTube

lelaki tak boleh pegang amanah?

ini satu situasi yang eden cukup risaukan skrang ni...
orang laki2 dah makin kurang dibori kepercayaan untuk menjalankan satu2 amanah dan tugasan...
bukti eyh?
kek legenda sendiri...

eden dapati beberapa buah persatuan dan kelab tidak lagi diterajui oleh laki2...
tapi orang pompuan pulak yang jadi ketuo eyh...

sebagai contoh Askar Wataniah Legenda diterajui oleh orang pompuan...
begitu jugak JPA3 Legenda, pon orang pompuan yang jadi ketuo...
lopeih tu English Language Society... pon presiden eyh pompuan...

Aik? da takdo laki ko kek persatuan2 terebut?
mano poie eyh laki2 kek dalam persatuan2 tersebut...
adokah laki2 zaman skrang ni asyik dok umah yo... da jadi suri rumah plak ko?
...
...
...

bukanlah eden nak kato pompuan tak buleh jadi ketuo langsung...
tapi nampak gayo eyh... da ramai bona nie...
ni baru 3 persatuan, esok2... kelab2 lain.. mano tau...

nasihat den kek laki2 luar sano, malu lah skit... awak tu laki2... takkan nak jadi pengikut yo... patut eyh orang laki la jadi ketuo, ini tidak, da ter…

Keputusan Pilihanraya Majlis Perwakilan Pelajar Legenda Education Group [MPPLEG] 2009

Pilihan Raya Majlis Perwakilan Pelajar Sesi 2009

Keputusan Lengkap Undi

Keputusan Undi:

Posisi PRESIDEN

Muhd Nor Azim Nor Azizi-147

Sanusi Basiru Ismail–489

Rasyid Rohim–606

Undi Rosak-35


Posisi SETIAUSAHA

Lukman Hamza Moh’d–529

Amy Zulaina Shakyla Abdul Wahid–700

Undi Rosak-38


Posisi BENDAHARI

Muhammad Safwan bin Abu Hashim-888

Chigogora Chengetai-358

Undi Rosak-33


Sekian,terima kasih.

Tampin Stories: Makan-makan

antara makanan2 feveret den kek tampin ni termasuklah sate MDT dan YongTauFu Keretapi. selain tu ado jugak cawangan kueh udang alor gajah...
kalo makan tengah hari kek MDT jugak.

hari ni eden poie makan tongah hari kek MDT, dalam pkol 3 potang la...
time tuh lauk banyak da abih...
yang ado, cumo daging masak kuning ngan robong.
apo laie.. da dapek lauk feveret eden pon makan la...
minta air sirap skali...
abih yo makan, abg kodai tu siap hulur tisu ngan sokkabar...
fuh... makan gerai pon layanan tiptop!
dan yang paling best, time nak bayar...
den tanyo, "bapo ni bang?"
abg tu cakap, "lauk daging jo? erm 2 ringgit 60 sen"

DING!
RM2.60?

wakakaka mano ado den makan kek tompek len RM2.60...
kalo kat kolej leh dapat nasik bujang je tau...

murah tuh!

lopeih makan den balik la ngan porut yang konyang dan hati yang pueh... alhamdulillah...

akhirnya mereka berundur....

setelah puas mereka bermain, mereka pon pulang...
cilaka punya israel...
dan dan je Obama naik Presiden dier pon balik... pastuh tak lame lagi serang semula la tu... tau sgt da peragai Yahudi laknatullah nie...

Pilh lah calon yang boleh membantu anda!

Seperti IPT-IPT di seluruh Malaysia, Kolej Legenda juga tidak terlepas dari pilihanraya . Pilihanraya pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar Legenda Education Group [MPP LEG] akan berlangsung pada 21 Januari 2009.

tongah hari tadi eden poie la rapat umum yang dianjurkan. maso den sampai tuh, calon2 presiden berucap. memang hangat. memang panas. inilah permulaan bagi revolusi MPP LEG.

eden nak encourage sumo student2 legenda poielah kluar mengundi. setiap undi anda amat behargo...

ini blog salah sorang calon presiden...

Rasyid Rohim

marilah samo2 kuar mengundi!
jangan biarkan kita dijajah!

Kembali ke Bumi

tadi kito sumo da poie tengok Sampai Syurga...
skrang kita patah balik ko bumi...
kito tgk blik palestin...

susah boto nak cari info pasal apo yang tgh berlangsung kek palestin nie...
yang asyik terpapar kek google ni org sano protes, orang sini protes, mano bondo yang diprotes eyh????

aih...

sekarang.. jumlah kematian telah melebihi 1000 orang...
ya allah... tempatkanlah mereka bersama para syahid...

maklumat tepat jumlah kematian boleh didapati di sini

GAZA TODAY

ditulis sendiri oleh orang Gaza, untuk menunjukkan kepada dunia apa yang terjadi dibuminya...

mari kita sama2 teruskan perjuangan menentang yahudi...
[setelah kita berhibur sebentar tadi sementara beberapa orang lagi saudara kita syahid di bumi Palestin...]

FT vs MUH

Imej
VS



and the result...




hehehehe...

Faizal Tahir Sampai Syurga?

ha, best tak tajuk kali ni?

tengah tunggu keputusan nie...

dan

kali ni memang faizal tahir btol2 sampai syurga!

persembahan terbaik!

lepas tuh,

vokal terbaik! YEAH Faisal Tahir menang!!!!

jap2 tggu 2 sape pemenag AJL?

jeng jeng jeng...

dier umumkan etnik kreatif dulu... farahwahida... lupakan saja...

kita tgk lagu balada... yeay!!!

HOORAYYY

FAISAL TAHIR! SAMPAI SYURGA!

kk kita tgk lagi keputusan seterusnya...

oh MEET UNCLE HUSSAIN menang kategori PopRock...

dan sekarang yang paling kita tggu2...

juara lagu...

WHAT!

MEET UNCLE HUSSAIN!
arghh!!!!

TIDAK!

what?

what?

what?

ooo Meet Uncle Hussain da menang... tersasar ramalanku...

takpe la... Meet Uncle Hussain pon best ape?

langsung x kono ngan tajuk entri den...

sebuk lah Faisal Tahir nyanyi Sampai Syurga, Meet Uncle Hussain pulak yang menjuarai Lagu Untukmu...

The Arrivals

Siri dokumentari ni patut anda semua tonton.
anda nilai sendiri maklumat-maklumat yang terdapat didalam dokumentari tersebut.

THE ARRIVALS

dokumentari ini sgt panjang, mengambil masa lebih kurang 6 jam untuk ditonton. namun, masih terlalu sedikit kebenaran yang dipaparkan.

ps: buka minda, buka hati, fahami maksud tersirat ilahi...

By The Lake BBQ party

stolah berbulan-bulan bertungkus lumus menyiapkan final projek, siap jugak sumo eyh. dari report design, pembinaan prototaip dan akhir skali report projek.

jadi untuk meraikan kejayaan menyiap an projek nie, sebahagian daripado pelajar2 yang terlibat dalam final projek buek parti BBQ.

kehadiran mencecah 30 orang, memang seronok. lagi2 yang dah habih blaja tuh. best la buleh poie cari kojo, dok umah atau sambung degreee. cam den ni, banyak laie yang bolom solosai. jadi sekadar nak meaikan mereka2 yang dah tamat study eyh tuh, eden datang la jugak.

menu BBQ cam biaso, ayam panggang! sobab eden pantang makan ayam, eden langgar la jugak, makan 3 kotol. sok2 makan la ubek... huehuehue...

aktiviti utamo makan2, sambil borak2 dan minum2... kek sini la kito buleh bertukar2 pendapat, pandangan dan pengalaman. baru la sronok... enjoy!

lopeih abih BBQ party, konvoi ramai2 keliling hostel pulak, sajo2 nak buek haruk... hehehehe...

timo kasih banyak2 kek penganjur, Yaser dan rakan2 eyh yang samo2 memban…

Burj Al Arab

Imej
Burj al Dubai ialah hotel paling tinggi pernah dibina setakat ini [2009].
kos pembinaannya menelan belanja sebanyak 650 million US dollar...
hotel bertaraf "7 bintang" ini dibina diatas sebuah pulau buatan manusia, menjadi lambang kemewahan dan kekayaan Dubai sebagai sebuah perhentian mewah dan berprestij.





tapi cuba anda perhatikan imej Burj Al Arab ini, yang diambil pada sudut berlainan.
dapatkah anda mengenalpasti suatu simbol? cuba anda perhatikan betul-betul dibahgian tengah hotel ini, yang menghadap laut...




ya, simbol yang sama, yang biasa kita lihat digereja2, simbol salib, yang terbesar di seluruh dunia. belum ada lagi salib yang lebih besar dari ini. kita dikaburi dengan kemewahan sedangkan mereka memperbodoh-bodohkan kita dengan agenda tersembunyi mereka.

struktur asal Burj Al Arab ialah berbentuk layar Dhow , salah satu kapal buatan Arab.
tetapi disaat akhir rekaan binaan, diselitkan sebuah restoran terapung, yang kononnya menambah lagi tarikan terhadap hotel ini, padahal…

ABC

ABC tu, maksud eyh Amphibious Bicycle Crew.
Final projek den.
hari ni sumo student final year kono present projek masing2.
kumpulan den no 9, jadi jonoh menunggu dari pagi semato-mato nak present projek kek Judge.
macam2 raso ado, nervous, semangat, takut, happy, macam2 la.
raso cam masuk Nescafe KickStart pon ado yo, tinggal laie takdo yang kono singkir dan takdo yang dapek hadiah :p

maso presentation tuh, macam2 la ragam eyh. yang tergagap2, ter AA AA, terkodu, tersasul, terlanggar wayar pon ado... mano tak eyh, wayar laptop ngan wayar LCD projector bersimpang siur kek bilik presentation.

ni list produk2 yang dihasilkan dari batch kami...

Smart Aquarium
Smart Clothline
Snake Grapper
Resting Wheelchair
Shoe Dryer
Impact Damper
Can Crusher
Car Washer
Amphibious bicycle <------ kumpulan den punyo
Field Liner

sumo eyh canggih2 dan inovatif. den banggo ngan budak2 legenda nie...
dan berito baik eyh suma produk berfungsi , SUKSES! SUKSES!!!. [walaupun ado sikit2 kecacatan, kekurangan, dan kerosakan :p]

y…

Hentikan!

hentikan bedilan ISRAEL terhadap palestin!
bantulah sesama muslim.
boikot israel.
boikot produk2 israel.

Tempatan
Antarabangsa

ps: semasa tgh letak link ke PPIM bandwidth laman web mereka sudah melebihi had. terlalu ramai pengunjung agaknya...

Gaza Strip terus dibedil

dah lobih seminggu semenanjung Gaza disorang oleh Israel.
jumlah kematian pon da makin meningkat, da dokek 500 kematian.
dan takdo sapo yang boleh suroh israel ni boronti.

apo yang boleh kito lakukan?

doa

Pemandu Bas ke Politikus?

eden polik boto la ngan pemandu bas nie...
kalau tengok kek bontot bas tuh, ado tunjuk satu pelekat halaju, jalan persekutuan 80 km/j, hihgway 90 km/j.

tapi bila den tengok meter kereta yang den pandu, 100km/j dan bas2 kek ateh highway ni meminteh den dongan laju eyh...

NGERI~~~~~~~ togak bulu romo camnie...

agak eyh apo yang dikojakan tu???
Maut agak eyh...

mano dio undang2 kerajaan...??? kotak hitam dalam bas? polis dalam bas? mano? mano dey den nak nengok skit? nanti sok kok ado laie yang malang, mako bermesyuarat lah dey, bincang itu ini, cadang itu ini... sebulan kemudian....

~~~ sepi ~~~

cakap tak serupo bikin.... dan ini bukan 1st time.

"technology can bring so much changes in our life, but so little to our attitude"

siapa nak isteri solehah?

bukan namo eyh solehah, tapi peribadinya solehah...

tadi eden tongah meluncur kek sekitar blogger nie... dan jumpolah la blog kawan sekolah den.
topik yang dibincangkan mengenai mencari isteri solehah. kok sapo2 nak tau caro eyh... poie la jongok2... kot2 ado hikmah eyh... klik link dibawah!

Humayra'


ps: marilah kito sumo samo2 menjadi suami isteri yang soleh dan solehah

Penumpang berhemah

pado suatu jumaat yang corah, 7 orang kawan naik sebuah MPV untuk ko mantin.

-wei, hari ni 2 haribulan kan? pakai tali pinggang keledar. nanti kena saman.

[mako terkocoh-kocoh la sumo eyh mencari tali pinggang]

-wei ni aku punya.
-aku punya mane?
-aaa aku da siap pakai

[dan suma penumpang berjaya memakai tali pinggang keledar]

-sape sini bawah 17 tahun?
-aku
-aku

[jonih tak sodar diri da tuo....]

-kalau 17 tahun kebawah mak bapak bayarkan saman, kalau 17 tahun ke atas sendiri kena bayar.
-mak ayah xde kat sini, driver la bayarkan :)
-eh ape pulak...

[masing2 ketawo.]

"Mulai dari 1 Januari 2009, sumo penumpang diwajibkan memakai tali pinggang keledar. kok tak pakai, polis boleh saman RM300 individu yang dogey bona tak pakai tali pinggang keledar tuh."

50 and a List

ini post yang ke 50.

dan sempono meraikan post yang ke 50 ni, eden tolah mencipto satu list LEGENDA BLOGGERS!

sila lihat list itu di sebelah bawah blog ini

list ni eden buek sendiri, eden cari bloggers2 dikalangan pelajar, bekas pelajar kolej LEGENDA. sopo2 nak masuk list leh bagitau den.
ramai sobona eyh bloggers dari LEGENDA ni... eden pon da poning palo cari eyh. kot2 ado yang den terlopeih tu, den mintak mahap sangat2, bagitau den... eden masukkan dalam list nanti...

jadi sebar-sebarkanlah list nie. sapo yang da masuk list tu bagitau kek kawan2 len. suro diorang bagi link kek den. nanti den masukkan.

kok ado pulak yang tak suko publisiti percumo nie... buleh yo bagitau den... nanti den padamkan link tu...

Rambut Tahun Baru

malam tadi eden poie potong rambut.
fesyen tahun baru ni BOTAK!
huehuehue...
nanti ujung tahun biar panjang balik...

kenapa rambut botak?
-paling mudah dijaga
-tak serabut nak beli gel rambut
-tak buang masa sikat rambut
-kalau ada kelumur senang nak buang
-masa untuk potong rambut botak sekejap [ Zzreet.. Zreeettt... siap!]
-bayaran pon murah [pegi salun wat rambut kena RM 18, gi botak kat Modern Barber RM 7]
-fesyem rambut terkini
-senang nak letak ubat kalau luka [terlalu "asyik" menggaru kepala]
-sangat best untuk dipegang, x cayo try pegang kepalo den.

Tahun Baru 2009

"jangan tahun aje berubah, perangai dan iman di takuk lama jugak"

lobih kurang camtulah tazkirah Papa pagi tadi.
jarang2 papa bagi tazkirah tapi pagi ni lain sikit.
sobab hari ni da 1 januari 2009.
dan papa jugak baru yo balik dari kursus team building and stress management.
banyak la kot idea eyh :p

dan kek sini eden nak ucapkan tahniah kek sepupu den, dak Adik [anak Pak Lang den bolah Papa] sobab dio dapek 6A dalam PMR 2008. TAHNIAH! malam tadi family den poie masjid tanah celebrate dio kek KFC, tapi den tak ikot, pasal den sampai ko tampin dari soromban pkol 9, family den sumo da sampai masjid tanah pon.

malam tadi agak bosan la jugak. den cubo la kontek kawan2, nasib la ado sorang kawan lamo pon xdo kojo gak malam tadi, aku pon ajak la lepak kek tampin. takdo bondo sangat pon, cumo lepak tengok Pirate Of Caribbean 2: The Dead Man's Chest kek Jemari Auto. mulo2 den sorang yo. lopeih tu kawan den datang. lopeih tu datang pulak abang sepupu den. barulah meriah skit... [kang k…