Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2009

mungkin ANDA yang kami cari!

aku sedang mencari orang yang berminat untuk menyertai Educational Innovation Of Motorsport and Automotice Race, atau EIMARace.

syarat-syarat:
1. pelajar legenda education group.
2. berdisiplin dan komited
3. mahu belajar sesuatu yang baru.
4. mahu melibatkan diri dalam aktiviti perlumbaan yang sah.
5. boleh meluangkan masa untuk EIMARace.

jika kurang syarat-syarat diatas, masih boleh cuba pujuk aku untuk amik korang.
tapi mesti ada sesuatu yang istimewa pada diri korang untuk menjadikan korang terpilih.

untuk maklumat lanjut, sila berhubung terus dengan aku.

Hobin Jang Hobin!

Imej
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...

dari sawah turn padang,
kini kau da pandai nondang,
kali ini mosti monang,
bukan susah cukup sonang,

hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...

sumbek gol banyak-banyak,
biar sampai jaring kuyak,
main biar hati-hati,
jangan masuk gol sendiri,

hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...

duo satu kocik bona,
ompek satu sonyum lebar,
kalau buleh tujuh kosong,
biar dio balik melopong,

hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...
hobin jang hobin...



Music Playlist at MixPod.com



Nogori sembilan monang menentang pulau pinang... 3-1... kek porak sondiri...

Cendol Geng Hujan

hohoho, ado ko cendol geng hujan?
bukan bukan bukan, eden nak cito 3 bondo, pasal cendol leman dawi, filem animasi 3D malaysia Geng dan juga hujan di negeri kesayangan den.

setelah planning selama 2 hari, den dan kawan2 den berjaya jugak melaksanokan program makan di cendol Leman Dawi. dek kerano terpengaruh dongan kisah cendol leman dawi yang di termuramah majalah 3, kawan2 den yang x pornah raso teringin bona deyh nak cubo. den sobona eyh da slaloo bona lalu kek leman dawi ni, xdo heran do... makan tu ado la duo tigo kali... setakat lalu tu memang da slalo la... yo lah kan eden orang tampin, kok nak poie somban lalu la situ...

jadi alkisah pada hari isnin, kami semo bertolak dari tempat masing2 dan bercadang berkumpul di Leman Dawi pado pkol 10. tapi atas beberapo kesilapan teknikal, sampai la sumo eyh pkol 10 stongah. eden nek moto dari tampin, kawan2 den nek satu ERV dari somban.

cendol leman dawi ni sonang yo, kalau ekau dari tampin, ekau stret yo jalan lamo tampin somban tuh, cendo…

Melaka: Urut Kaki, Leher dan Bahu

hari ni eden poie ko melako, ikut parents den poie urut2...

perjalanan ke Melaka bermula jam 12 tongah ari. tompek yang dituju ialah dataran pahlawan, melako. tompek urut ni da jadi faveret parents den. ni kali ko-3 diorang poie. namo kodai eh, ... den da lupo... tapi lokasi eh kek bawah escalator casa moda.

sampai kek situ papa den berurut dulu, sobab tukang urut pompuan xdo kekosongan. jadi kono la mama den tunggu kojap. sambil2 tu leh window shopping... eden pulak x do la nak berurut-urut nie... eden poie la jalan2 kek sekitar dataran pahlawan...

hari ni ado satu carnival Tectime, anjuran MMU. den tertarik ngan sebuah mesin ni, namo eyh Roomba. Roomba ni kojo eyh vakum yo... punyolah cerodik Roomba ni, dio xkan jatuh dari lantai, lopeih tu boleh balik cas diri sendiri kek terminal eyh... dan sekarang da dijual secara mass production dengan rogo RM2300. impressive bak kato orang kampung den. dah pueh den pusing2 kek dataran pahlawan ni, den poie balik ko tompek urut tadi. parents den p…

Kuala Pilah = Nasi Lemak, Gulai Kuning, Gula Enau dan Rojak Mee

hahahaha, eden samokan kualo pilah dengan makanan. sobab disini la syurga makanan yang orang len tak tau, atau mungkin x berapo nak selero makan kot... huehuehue

pagi tadi eden telah ditugaskan untuk menjadi transporter menggantikan jason statham yang sakit perut... [hanya rekaan semata-mata] untuk membawa parents aku pulang ke Jemapoh...

bertolak dari tampin lobih kurang pkol 8 pagi... eden meluncur laju dengan Coralla Hijau [memang da rasa macam jason statham, tinggal lagi dier nyer audi super canggih] melalui lereng-lereng bukit dan jalan yang berliku-liku.

bilo sampai yo kek pilah, tompek pertama yang disorang yolah NASI LOMAK BOKA... atau namo lain eyh Nasi Lomak Jama atau Nasi Lomak Tauhu Ghobuih... apo yang spesel bona nasi lomak boka nie? nasi lomak ni xdo bezo ngan nasi lomak len, cumo yang spesel eyh ado tauhu. tauhu tu dighobuih dalam sup kicap. ghaso eyh memang sodap bobona la bilo makan ngan sambal sotong nasi lomak boka... huih...

lopeih sarapan poie la boli skit barang2 kep…

Kuliah dan Tudung

ini kisah di sebuah kuliah bahasa inggeris di sebuah universiti terkemuka di malaysia

pada minggu pertama kuliah si pensyarah memberikan nasihat kepada anak-anak didiknya...

"saya mahu perempuan yang tidak bertudung agar memakai tudung di kelas saya"

kuliah berjalan seperti biasa. namun masih tiada sebarang perubahan. yang freehair masih kekal dengan kedegilan mereka.

tiba pada minggu ke tujuh... si pensyarah mengadakan pertemuan ringkas dengan pelajar2 yang freehair

"adakah anda semua memakai tudung sewaktu ke kuliah agama"
"ya"
"bolehkan saya bertanya apakah bezanya kelas saya dengan kelas ustaz atau ustazah awak? saya juga seorang muslim"

para pelajar menunduk malu.

"jika anda semua merasa malu untuk memakai tudung diluar, lakukan sama seperti yang anda lakukan ketika ke kuliah agama. pakai tudung semasa dalam kelas saya, lepas tu awak boleh simpan dalam beg"

dan kelihatan sedikit perubahan, ada yang mula bertudung. tidak kurang juga yang sek…

[Tag]: tag dari Moonie

den telah ditag oleh MOONIE

tag to my new frens
Here are the rules

-List these rules on your blog.

-Share 7 facts about yourself on your blog.

-Tell 6 unspectacular quirks of yours.

-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to
their blogs.

-Link the person who tagged you.

Leave a comment for each blogger.

7 fakta tontang diri den
- eden seorang student kolej yang berprestij
- eden seorang lelaki
- eden tinggal kek tampin
- wan den ado kek jemapoh
- eden ado blog bahaso inggris bernamo post-a-lot
- eden ado menulih puisi
- eden suka warno biru

6 perkaro polik tentang den
-eden pakai jaket hitam walaupon tongah paneh. tujuan eyh untuk merasoi sendiri apo yang dihadapi oleh kaum2 wanita sekarang ni... dimano sosotangah dari mereko menyatokan alasan tidak bertudung disobaban kepanehan di Malaysia. dan pado pandangan den xdo lah paneh bona kok nak dibandingkan ngan paneh api norako nanti.
-suaro den buleh bertukar. ado versi sosial dan kemasyarakatan dan ade versi family. t…

Suka Dan Duka

macam-macam berlaku minggu ni. dan koba yang paling den raso tak buleyh nak terima ialah... pihak HEP kolej sesuko hati membubarkan persatuan... hey this is no time for joke ok? nak bina persatuan berbulan2, sesuka hati aja kolej nak bubarkan. tanpa sebab kukuh, tanpa notis, tanpa persetujuan. eden kalau dah marah memang den amuk satu kolej nanti. den tak suko boto. ghasa cam nak poie amuk yo meja rektor tuh.

kepulangan den ko pangkal jalan ni macam2 pulak dugaan eyh. apo yang den rancang banyak bona rintangan. lopeih satu-satu. tambah pulak plan2 den yang gagal lagi.

tapi dalam pado tu masih ado yang menyonangkan ati. pertamo eden da berjayo menyiapkan sebuah web forum khas untuk alumni sekolah lamo den. huih, memang den suko boto dapek imu baru2 nie... den ni orang eyh suko blaja bondo baru tapi tak suko nak ngulang... hehehe... walaupun agak simple tapi eden suko... yang ponting bondo jadi...

lopeih tu den tgk jumlah2 follower den da bertambah... timo kaseh sumo, ado gak yang sudi na…

[Tampin Stories]: Jogging and Bills

di pagi jumaat yang indah lagi berseri ini...
eden tolah menemani papa den yang mahu poie berjogging kek Stadium Mini Tampin...
domi memenuhi permintaan hati beliau, eden keuk an semangat untuk berjogging samo...
dan bermulolah pengembaraan kami ko stadium mini tampin.
mujurlah ado keto untuk dipandu, jadi x payahlah eden nak kono jogging dari rumah ko sinun. cukup la memandu yo nak ko sano.

setibo eyh kami kek stadium, didapati ramai sungguh manusio2 yang sedang bersenam di pagi hari. kebanyakan mereka telah berumur. kalau budak sekolah tu den paham la kek sekolah, tapi yang remajo2 nie. xdo langsung. xdo calon nak buek isteri pon... lopeih dapek 2 round jogging 2 round jalan kaki den poie men kek obstacle challenge plak. ado lompek2, gayut2, panjek2, hayun2 pon ado...
dah pueh den main, dok la rehat jap. sementaro tggu poloh koring, kang x koring kang berbau semerbak plak keto papa den...

solosai dah berjogging, balik umah.
bab kemudian ni cito pasal bil pulak.

lopeih balik jogging, den siap…

Tag Image Google dari BrotherBear

Imej
brother bear tag orang yang baca blog dia...
so aku da baca blog dia, maka aku pon kena la tag kan...
hahahaha

sekali sekala men tag... huehuehue

Here's the rule;

Use Google image to search the answers to the question below.
Then you must choose a picture of the first page of results, and post it as your answer.
After that, tag 7 ppl.


The Age Of Next Birthday


Places I'd Like To Visit


A Favourite Place



A Favorite Food


Favorite Things


A Nickname I have


College Major


Name Of My Love



Hobby


A Bad Habbit



My Wish list



aku nak tag suma LEGENDA BLOGGERS!

Tag Memandu LAJU!

Imej
tag ni camnie...

1- postkan satu gambar kenderaan yang anda sudah pandu
2- nyatakan berapa laju anda pernah bawak dengan kenderaan tersebut
3- nyatakan sebab anda memandu selaju itu
4- nyatakan sama ada anda pernah di saman atau tidak
5- tag lagi kawan-kawan lain.




paling laju pernah aku bawak: lebey kurang 130kph
sebab bawak laju: da lambat nak gi amik mama
x pernah lagi kena saman
saya nak tag suma follower saya!
-mUte
-mr reed
-khairumminAlfisyahr
-Ecul
-Farha Ghouse
-MuhD NoR AzyM
-ireen
-Fiesya
-Muiz In Da House
-Tam
-Rasyid Rohim
-farah

Naza Bistari yang canggih part 3

alkisahnya semalam eden x jadi poie somban.. sobab mekanik kato xdapek nak siap potang tuh...

jadi den poie la pagi nie...
eden sampai dalam pkol 10 pagi...
den tgk kek bengkel... aik.. kosong yo.. xdo oghang ko?
den parking keto [take note that onece da parking x leh start balik sampai enjiin sejuk...]
den nek office French Marque...
ler kat atas ni dorang lepak...
aku bagi kunci kat service advisor die...
"dalam sejam siap la. boleh tggu kat dalam sana"
sambil menunjuk ke arah guest lounge...

best gak lepak kat situ...
ado horlick...
ado biskut...
ado gulo2...
abih den lahap an sumo makanan yang ado...
sambil2 tgk astro...
baco sokkabar, majalah TOPGEAR...
agak2 den da bosan den turun bawah la tgk progress keto den...

"lama lagi ke bang?"
"baru nak bukak... tadi panas x leh"
"bang slalu ke starter ni rosak"
"kalo keta da lama biasa la rosak... tapi ni baru lagi da rosak"

[den ghaso memang ado factory defect... so memang patut pon under guarantee... keto b…

Naza Bistari yang canggih part 2

dan inilah kisah selanjutnya berkenaan NAZA bistari 206.

semalam eden poie la ko French Marque Senawang [sebutan French Mark] pkol 8.30 den sampai situ ngan papa den. sobabkan mekanik e sumo x sampai laie... kami minum dulu kek kodai Anak Abah kek sobolah eh... hampir pkol 9 mekanik pon sampai...
cito punyo cito tibo2 mekanik kato... keto tu bukan masalah bateri. dan immobillizer pon bukan masalah eh. abih tuh apo lak masa elah eyh...
"ni starter yang rosak, kalau immobilizer bunyi TEK tu pon xde..."
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cis. tertipu la kami ngan mekanik x rasmi yang kat taipan tuh...
"tapi bang kami da buat macam yang pomen tu cakap, boleh je start..."
"kebetulan je tuh"
"oh ye ke..."
"apa kata awak tunjuk kat saya macam mana awak start"
lalu kami pon menjalankan ujian...
mula2 kita test start... memang x boleh...
jadi buka bonet... tggu lima minit, cabut bateri... psang balik... sampai abis.
TADA! bol…

[Tampin Stories]: Nasi Roket dan lain-lain

ari ahad, biaso eh hari ni mak2 kek umah cuti masak, sobab ado kenduri...
dan ini cito pasal kenduri yang den poie tongah ari tadi...

eden poie pkol 12.30 tongah paneh toreik... waktu2 macam ni memang slalo la jem kalau maso kenduri... sumo orang berpusu-pusu nak amik makanan... termasuk la den...
den amik satu nasi yang tersedio kek mejo buffet tuh...
sobolom tu, dopan dek ado la sorang makcik ni ngan anak eyh... dio amik dulu... lopeih tu baghu den.. maso nak amik lauk tu dio cakap ngna anak eyh...
"eyh itu nasi minyak"
"abis tuh ni nasik ape?"
eden pon tertanyo gak... maybe ni nasik kismis kot.. sebab ade kismis...

lopeih da amik nasi amik lauk... nak duduk lak full...
fuh bayangkan 4 khemah full... pergh... kenduri den sok nak buek bapo khemah agak eyh?
lopeih bodiri kojap, at last dapek gak la tompek duduk. ado la jiran den dopan ni boleh la borak2 kojap...
"sodap la ayam goreng eh ni pakcik"
"iyo, itu goreng kek KFC tadi tuh, kito cincang2 yo kek sini&quo…

Naza Bistari yang canggih...

Imej
Naza Bistari 206 ialah sebuah kereta yang canggih, yang papa den boli untuk kegunaan mama den poie skolah...
semalam kami poie ko Palma Jaya Peradana, Paroi, ado konduri kawan mama den...
sampai yo kek tompek kenduri, parking toruih poie makan. lopeih makan nak poie Klang plak, sobab nak menziarah adik den yang kek KISAS tuh...

lalu den poie lah kek keto...
start enjin...
TEK!
TEK!
TEK!
eh apsal x start2 nie...
dan satu yo kek palo den time tuh... bateri da kong...
lalu den poie la bagitau papa den bateri da kong...
mako sangkutlah kami 2 jam kek umah kenduri gara2 bateri kereta kong...

bila pomen sampai dan tuka bateri... anta dio balik bengkel kek senawang...
keto berjalan dengan lancar...
pomen cakap nak ketat kan lagi bateri... so tutup enjin... ketatkan bateri...
bilo nak balik yo..
TEK!
TEK!
TEK!
adoi ai...

Immobalizer plak...
jonuh jugak la mencari caro nak mengatasi immobalizer tuh...
den tepon la sepupu den... suro dio tolong amik...
dan lopeih tu pomen tu cakap...
kawan dia da aja caro nak overcome…

BERTUKAR!

da macam ultraman la plak roman eyh... hehehehe
skang ni den da tuka theme blog den. amacam?
stylo x? kalo x stylo pon peduli apo den. janji den suko.

Melaka bandar bersepah...

hahahaha... eden bongang sobab semalam kek melako ado LE Tour De Langkawi... tapi menyusahkan eden yo nak cari jalan... sobab banyak jalan kono tutup... hadoi ai...

[video] eden bukan superstar....

BUKAN SUPERSTAR
Andai aku Pasha Ungu
semua wanita kan memburuku
Bila aku Ariel Peterpan
kau yakin ngefans karena urang keren

Sexy badannya.. Mulan Jameela
cantiknya dia seperti aku
Giring Nidji sahabat aku
dekat denganku.. dialah aku..

Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Andai ku Letto wis pasti aku wong jowo
Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kata orang ku mirip Glenn Fredly
suara merdu, wanita jatuh hati
Namun semua itu hanya mimpi bagimu woohoo~

Jadi… semua itu hanya mimpi?
Ya iya laah… masya ya iya dong
duren aja dibelah bukan dibedong

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya ba…

Tentang GAZA: kritikan aku tentang persembahan puisi GAZA

bilo den sampai yo kek dataran somban, pertamo skali den cari tompek nak duduk.... dataran somban ni memang dah mulo terkenal sebagai tempat lepak di waktu malam... den tengok ramai jugaklah manusio2 yang berkeliaran tapi x bapo nak mengendahkan persembahan puisi tersebut yang dianjurkan KARYAWAN...

semacam SYOK SENDIRI pulak penganjur ni... dengan tiada promosi dan sambutan pon kurang...

tambah pulak dengan beberapa orang yang telah "menyumbangkan" puisi mereka, membuat eden raso mcam nak muntah kek tgh2 dataran...

tapi tak kurang jugak yang punya puisi2 yang mantap... salah satu bait puisi yang masih den ingat ingat lupo la...

"gambar mu dipijak,
sakitkah engkau?
bendera mu dibakar,
musnahkah engkau?"

buek den terpikir... yo tak yo, kalau takat macam tu yo, takdo makno eh pon kito membonci israel nie...

dari pemerhatian den, penganjur sebenarnya tak peka pon sensitiviti masyarakat... tentang penampilan dan nama baik... eden roso aktiviti ni macam alah, kalau buek asal jad…

tentang PALESTIN

eden sekadar nak tolong kawan bagitau pasal ceramah malam nie...
penceramah kita saudara Jufitri Joha, Pengerusi Grup Pengkaji Tamadun Dunia
so jemput-jemputlah datang..

nak info lebih... klik dibawah...

Bicara PALESTIN: Dimanakah Kita?

marilah kita sama2 mengembangkan minda!

satu lagi, pada hari sabtu ini akan diadakan deklamasi PUISI GAZA di Dataran Seremban... so jemput2 la datang pada 8 malam...

Shoarma Beef Syed Ali Corner

lopeih sohari melepak kek kolumpo pado hari isnin, eden poie mantin plak pado hari selaso.

sampai2 yo kek mantin, da tongah ari, so eden poie la cari makan.

"korang kat mane?"
"fudkot, ade ramai kat sini"
"la makan kat fudkot kew... jauh a nak jalan dari busstop nie..."
"ko kata malik amik?"
"x dapat kol dia..."
"ko datang x ni?"
"ye la, aku jalan, tggu aku"

ponek tu nak mengusung beg baju ko hulu ko hilir... haih... ngan helmet eyh laie...
sampai kat fudkot, tak tau nak makan apo... jalan punyo jalan, nampak la gerai yang buek makanan timur tengah nie... syed ali corner... budak2 ni pon makan kek2 area tu jugak... jadi eden pon order la shoarma beef...
lepas eden boli air Delite Oren, shoarma beef pon sampai. sambil2 borak tu, sambil makan...

"eh, akak tu tak minta duit, kang lupa lak nak bayar"
"ko gi le bayar... haram do makan x bayar..."
"tunggu abis makan la.."

so sambil borak2 tuh, shoarma beef …