Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2008

Kisah Beruk

hanya inign menceriakan hari dengan lawak2 bodoh sebegini... :D

Kemangkatan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman

Pado 27 Dec 2008 yang lopeih, tuanku telah diumumkan mangkat pada jam 1145 di hospital Tuanku Jaafar Seremban pada usio 86 tahun.

samo-samolah kito sodohkan al-fatihah kepada almarhum YDP Tuanku Jaafar.

AL FATIHAH

jenazah bagindo selamat dikebumikan pado hari isnin, 29 Dec 2008, setelah anak saudara baginda, Tunku Mukhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir ditabalkan sebagai pengganti baginda.

ps: konali la rajo2 melayu kito, poie la google namo2 eh...

apabila kambing bertemu udang

apo agak eyh yang berlaku bilo kambing bertomu udang?
jawab eyh kito panggang duo-duo.

malam tadi abah den ado buek family day.
dan menu utamo kambing. fuh, memang sodap makan kambing panggang ni. raso cam orang arab pon ado, cam omputih pon ado. tapi kalau dah namo eh melayu, kono gak ado nasik eyh....
dan, tanpo disangko mak long den dari pasir bosar bawak pulak 10 kilo udang. mako berpesta udanglah pulak. raso cam banyak bona udang tuh, tak habih2. dari potang sambung ko malam. kambing sojak potang lagi da habih. tapi yang udang ni, dari start membakar pkol 6 potang, pkol 12 baru habih. dan yang paling seronok mostilah peminat udang. macam den ni, tak makan udang pon, tolong bakar yo....

terimo kaseh kek sumo2 tetamu yang hadir memeriahkan suasano..... terutamo kawan2 den yang tolong ngabihkan lauk2 yang berbaki...

ps: pagi ni lopeih sarap toruih den gorak ko kolej semulo, projek final masih monunggu...

Tips Catur Bistari

kali ni eden nak kongsi beberapo tips untuk menambahkan peluang untuk momonangi Catur Bistari:

di laluan Makan Gaji:
-strategi saya yang paling berjaya ialah kedai alat tulis. membeli kedai alat tulis pada harga yang rendah dan menjualnya pada harga yang tinggi.
[kedai alat tulis boleh dibeli pada harga serendah RM8000 dan boleh dijual pada harga RM40000]
(risiko kedai alat tulis ialah ianya berkemungkinan terbakar dan anda kehilangan aset tersebut)

-pembelian saham. antara saham2 faveret saya ialah saham kelapa sawit dan saham ayam goreng
[saham kelapa sawit boleh dibeli pada harga serendah RM3/unit dan dijual pada harga RM9/unit, saham ayam goreng boleh dibeli pada harga serendah RM3/unit dan dijual pada harga RM8.5/unit.]
(pemain yang membuka kad saham boleh meminta komisyen jualan, sebagai contoh kad saham kelapa sawit dijual pada harga RM3/unit, pemain yang membuka kad tersebut boleh membeli pada harga yang ditawarkan dan boleh menentukan komisyennya sendiri jika ada pemain lain yang i…

Esok anda mati

eden ingin berkongsi satu mimpi yang den alami baru2 nie.

eden dijathkan hukuman mati oleh hakim. [jangan tayo sobab eyh, eden pon tak tau]
waktu perlaksanaan ialah keesokkan hari.
sobab eden akan dibunuh esok, mako den diberi kebebasan untuk berjumpa rakan2 dan menikmati keindahan dunia. lalu eden pon berjalan2 di sebuah bangunan. bayangan rakan2 timbul, tapi sebona eyh eden tak kona pon sapo2. cumo diorang ni pado den rakan.
inilah rungutan den

-aku belum puas lagi hidup dekat dunia ni. banyak lagi benda yang aku belum buat. aku masih lagi muda. kenapa aku kena mati? aku belum sempat balas jasa ibu bapa aku. banyak lagi impian aku belum tercapai.

-tapi, aku redho aku mati sekarang, sebab kalau aku sudah lebih mencintai dunia, mesti aku lagi susah nak tinggalkan dunia. mungkin aku akan terlalu taksub dengan dunia sampai tak sanggup nak tinggalkannya.

eden menangis mengenang diri den ni x laie bersedio untuk mati. solat tak cukup, ibadat sikit. layak ko masuk syurgo? den hanyo mampu menangi…

Malam yang gelap

malam tadi, satu kolej den putuih bekalan lektrik. disobabkan hal tersebut, budak2 kek kolej mulo la mengamuk. dah la tgh tgk arsenal lawan liverpool,mako bisinglah satu kolej.
yang eden polik, ado pulak bunyi mrocun molotup, ntah mano datang eh tah. bukan satu, berkali-kali. lobih rayo lopeih agak eyh... tak kurang jugak yagn buang tebiat poie men moto, men hon2. bilo situasi camnie, memang macam2 perangai polik datang.
setelah 2 jam bergolap bertomankan lilin, bekalan letrik pulh semulo. dan keadaan kembali tonang macam biaso...

ps: den da tido time letrik putuih tuh, tapi tido2 ayam2 la. kojap2 jago, sobab bising bona budak2 nie. macam borok kek zoo pulak roman eyh.

Catur Bistari @ hostel

Imej
malam tadi eden men laie catur bistari. walaupon diawal permainan den mcm xdo harapan nak monang dah, tapi semua eyh berubah bilo den dapek jual kedai alat tulis dengna harga 40000!!! dan diakhir permainan eden dapek kumpul 8juta!!! seronok boto den.
men catur bistari ni bukan macam monopoli. monopoli cumo ado satu laluan ajo. tapi catur bistari ado 3 laluan! mulo2 men memang la tak biaso laie. tapi kalau da mulo men... huih... raso nak men laie... macam strategi boleh dijalankan...
yang paling aku suka ialah kita perlu cepat buat strategi bila situasi berubah... itu yang sgt2 mencabar...

ps: 10 januari 2009 ada pertandingan catur bistari peringkat kebangsaan, boleh menang kereta SAGA!

Catur Bistari @ McDonalds

semalam den dan 4 laie kawan den poie ko mekdi nilai, stay up dari pukol 11 malam sampai 5 pagi kek mekdi, bukan untuk stadi, tapi untuk men CATUR BISTARI.
apo bondo eyh catur bistari nie....??? catur bistari ialah permainan berasaskan bisnes. ado 3 peringkat dalam catur nie, peringkat satu laluan makan gaji, peringkat duo, laluan tijarah dan akhir skali peringkat jihad bisnes. nak tau lobih lanjut lawati la laman web CATUR BISTARI

jumlah pemain 5 orang, dan den jadi banker [sobab den yang mahir selok belok catur ni berbanding kawan2 den]. permainan bermula dengan ponoh golak tawa... tapi bilo da sampai middle of the game, suma da mulo serius... yang bongang, yang menyampah, yang mengantuk, memang boto2 menguji kesabaran la permainan ni. sebagai banker, eden kono laju buek transaksi, kadang2 kolam kabut jugak la. dah la den men skali. [atas sebab mengado-ngado dan nak tambah bilangan pemain]. sambil2 makan2 mekdi, sambil2 men catur. catur bistari ni unpredictable, kadang2 pemain yang da…

Career Fair 2008 @ L.E.G

pado 17 dan 18 disember yang lopeih, tolah berlangsung satu aktiviti gilang gomilang kek LEGENDA EDUCATION GROUP Mantin.

event ni memang la sangat2 grand. TM tajo LEG RM10000 untuk buek event nie... tu tak termasuk penajo2 len seperti Garnier, Shokubutsu, Halls, MYC dan lain2.
opening ceremony pada 17 disember memang gompak. siap ado lotop2 laie kek dalam dewan. tokojuik la si reymen oi ngan bini eyh [kawan den koba la, den tak poie]. lopeihopening ceremony, cuma ado pameran booth dan interview kojo
hari yang paling ponting sbona eyh yolah pada 18 disember. semalam aktivti career fair padat ngan ceramah2 yang berkaitan ngan kerjayo. ado la senior2 yang da grade tu datang jugak.
antaro ceramah yang mendapat sambutan ramai yolah ceramah Nazril Idrus, a celebrity cum successful entrepreneur. dio bagi ceramah tentang Self Grooming, yang menarik perhatian seluruh dewan. budak2 kek dalam dewan dari yang boring2 dongar ceramah2 sbolom nie toruih sogar.

tapi memang dah jadi lumrah kek mano2 pon, …

ASB menghentikan transaksi

pihak ASB sudah menghentikan semua operasi mulai hari ini. semua transaksi,jual beli tidak akan dijalankan lagi sehingga bulan januari tahun hadapan.

eden sompek la bukak akaun ASB semalam. sobolom den poie ko kolej untuk mengikuti CAREER FAIR, eden singgah kojap kek CIMB Tampin. Eden sonang berurusan ngan CIMB. walaupon kadang2 servis eyh kadang2 lambek skit, tapi masih laie pado tahap memueh an ati. [den still respek servis PUBLIC BANK yang tip top].

kenapo ASB? sobab ASB ni pulangan eyh 8% per year... antara pelaburan yang memberikan pulangan terbesar di Malaysia. harap2 tahun dopan dapek la hasil eyh... begitu jugak tahun2 akan datang...

selain tu, eden jugak ditawarkan pinjaman wang untuk pelaburan ASB. nampak macam menguntungkan. dengan meminjam 50ribu untuk 20 tahun, eden cumo kono bayar 350+- bulan2. yang seronok eyh dividen den kek ASB berdasarkan 50ribu. kalau macam sekarang den kono masukkan sikit2... jadi pulangan eyh kocik. tapi tunggu den ado kojo sok lah. skarang ni mano …

ATM kad dan Bank CIMB

kesinambungan dari kisah den x dapek kuarkan duittuh... pagi selaso tuh, 16 disember 2008 eden poie ko CIMB BANK Taman Semarak. den masuk yo, den toruih tanya pak guard, kad den rosak, nak buek camno. kad suro poie kek kaunter khidmat pelanggan.
-"bang, kad saya ni rosak. DEVICE FAILURE."
-"bagi saya tengok" abang tu tgk kak den, gosok cip eyh ngan pomadam gotah atau eraser...
-"ikot saya" dan abang tu pon bawa den kek ATM
masuk yo kad tuh, ngan banggo eyh kuar kek skrin "DEVICE FAILURE"
-"ni kena tuka kad ni"
-"kena bayar ke bang?"
-"xpayah"
-"cip baru ni slalu rosak. buatan taiwan"

lepas amik kad baru dari kakak kat kaunter sebelah, den kono poie tuka no pin kek mesin ATM. sumo eyh berjalan lancar. dan eden buleh kuarkan duit laie.

ALHAMDULILLAH...

Kad ATM dan Mesin ATM

malam tadi memang den boto2 sakit ati. alkisah den dan kawan2 nak poie makan mekdi lopeih meeting persatuan. nak dijadi an cito, ede takdo cash. jadi kono la poie singgah bank. Bank pertamo yang den singgah, CIMB. bilo den masukkan yo kad CIMB den kek mesin ATM pertamo, kuar lak mesej "DEVICE FAILURE" kek skrin. den tuka mesin sobolah, samo jugak. den tuka laie kek mesin kotigo, pon samo jugak....
den koba kek kawa2 den, "jom poie bank islam plak... den ghaso kad ATM dn dah rosak la"
kek Bank Islam, eden pon cucuk kad ATM Bank Islam... dan penuh yakin eyh menekan button2 kek mesin tuh. sampai yo kek part kluarkan duit... kuar mesej, "WITDRAWAL FAILURE"...
tensen palo otak den... den tuka mesin ATM ko duo, den masukkan kad, bilo disuroh lotak no pin, eden masukkan la. tetib dikoba yey "WRONG PIN NO ENTERED", eyh... den ghaso da boto tadi. den cuo laie. da 5 kali cubo, den tuka balik kek mesin ATM pertamo. buleh plak. tapi masalh "WITHDRAWAL FAI…

Yoga adalah haram

sojak akhir2 nie, den ado dongar yang Yoga akan diharamkan di Malaysia.
tapi sobab den tak amik peculi pasal yoga... den pon tak amik peduli jugak pasal pengharaman eyh. tapi arini tetibo den tersosek ke blog The Yoga Instructor diaries... dan tibo2 den terpikir kenapo yoga nak diharamkan....

tak dinafi an laie yang masyarakat kito ni ramai yang cetek hal2 keagamaan. lopeih tu copek bona latah eyh. patut eyh bukak la minda tu dulu... ketahui kenapo yoga tu diharamkan...

dan setelah membaco hujah2 pengaharaman yoga...
maka den boleh terima dengan rela hati.

bukan eyh yoga tu haram sobab yoga tu senaman, tapi yoga tu satu ritual keagamaan...
tapi menurut yogi muslim, yoga yang diamalkan bukanlah bertujuan untuk ritual keagamaan. sebaliknya menjaga kesihatan.

pado muslim2 yang mengamalkan yoga, den cumo bagi pendapat den.
ciptakan satu senaman yang boleh diamalkan oleh muslim tanpa melibatkan perkaitan dengan agama len... itu sajo... [maybe bole bagi namo yola atau joga :p ]

ps: bukan nak memanda…

Shopping

ketika dalam perjalanan pulang ke hostel aku terserempak ngan kawan2 aku... dan mereka bertanya...
-"eh kau dari mana?"
-"baru balik shopping"
-"shopping?" mereka tgk bungkusan plastik2 merah yang aku bawa...
-"ler, cakap shopping macam gi emporium..."
-"ala, gi kedai runcit pon shopping jugak... nak panggil ape?"
-"ye la, selalu kalo org kate pegi shopping macam pegi beli Levi's ke, Dockers ke... barang2 branded..."
-"tu namanya bukan shopping, release tension kot... ntah lah"
HAHAHA... tergolak bosar sumo eyh... apo pasal eyh, kalau kato poie shopping yo mesti merujuk kek godong2 bosar macam tesco, carefour, jusco, xpon giant. poie minimarket tu bukan shopping ko?

cubo pikey semulo, kalau orang kata jom poie shopping, kodai mano yan gmuncul kek palo otak kito? mosti godong2 bosa kan? hurm...

lalu den terpikir... macam mano nak bezo an antaro poie shopping kek emporium ngan shopping kek mini market?...
antara idea den ial…

Pengorbanan dalam hujan

walaupon ese ni budak nogori, tapi tahun ni ese tak nyambut iduladha kek nogori, sebalik eyh ese poie ko melako. tahun ni ayah sey buek korban ngan oghang2 kampung eyh kek brisu, melako. jadi secaro tak langsung, sey pon ngikut samo ko melako.

disobabkan geografi tampin ni yang bersempadan dogna melako, maso yang diambik untuk sampai ko brisu dari tampin takdo la lamo bona. laie pon, tampin ni da jadi tompek shopping orang brisu sojak ayha sey kocik laie. keluargo sey bertolak dari tampin pkol 8 pagi, dan tibo kek brisu jam 8.30, maso oghang nak solat sunat iduladha. selesai semayang rayo, kami sumo poie singgah rumah pusako. cumo makcik yo yang ado laie. atuk nenek da poie. agak2 dah pueh sarapan tuh, sepupu sey ngajak poie korban.

sey ni bukan la 1st time nengok oghang korban, tapi kali ni lain skit... sobab eyh sey buek praktikal skit korban kali ni. bukan eyh menyombolih, tapi menguruskan lembu2 yang dah disembolih. bab2 menyombolih sorah kek pakar. kito yang mudo2 ni tgk yo dulu. …

TAKBIR HARI RAYA

Imej

ESQ 165

Experiment di swimming pool

cubo kawan2 sumo toko,
apo experiment yang buleh dibuat kek swimming pool...
aaa jangan pikey bukan2 yo...
hehehehe...

arini den dapek poie buek kojo duo dalam satu.
bak kato oghang dulu2, sambil menyolam minum air.
haa ini lah yang den buek.
potang ni den pi buek experiment kek swimming pool sambil bersuka ria bersama rakan2 sekuliah.
da lamo nak mengidam mandi kolam ke Bandar Universiti Teknologi Legenda ni...
dulu igt nak tggu kolam kek pusat pelajar, tapi sobab da lamo terbengkalai... mako terpadamlah ahsrat. tapi semalam kawan den bagitau nak try dulu pelampung yang da siap.
-"nak test dekat mana?"
-"dekat kolam kondo"
-"bole masuk kew?"
-"kak sue kata kawan housemate dier slalo gi mandi sana, bayar duit skit"
-"esok pagi kita pi tengok dulu"

lalu pagi ni dongan berboka an sebuah RXZ pinjam, eden pon momocut ko kondo villa seri palma yang terlotak sekitar 1KM dari hostel.

-"assalamualaikum" kawan aku bagi salam kat guard [yang rupa-rupa…

mencari cinta

dokek seminggu den tak post blog...
sompek online untuk tengok email yo...
tu pon sekali sehari...
agak eyh itu la sobab kenapo blogger2 lagi suko guno laptop berbanding pc.
yolah laptop buleyh bawak merato-rato. poie mano2 pon buleyh online.
tambah2 pulak sekarang ni ngan kemudahan free wifi di sesetengah tompek.
sobona eyh eden ilang seminggu nie sobab kuar mencari cinto.
jumaat malam den gorak ko bangi.
pagi sabtu di kolumpo sampai ari isnin.
selaso turun semulo ko bangi.
malam selasa balik ko tampin.
rabu poie ko mantin. balik hari.
malam ni lagi sekali balik mantin.

dalam seminggu ni den ghaso macam2 perasaan.
suko.
sodih.
gombiro.
terharu.
bersemangat.
takut.
geram.

namokan sumo eyh.
dan perasaan yang paling den tak buleh lupo.
raso cinto.
cinto yang terbit dari dasar hati.
cinto yang dditemui setelah kito mulo mencari.

eden akan post kisah kembaro den di kolumpo nanti.
skang ni sebok nak buek final projek.

jumpo laie lain maso.