Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Khamis, 12 Mac 2009

Dari Tampin ke KL [part 6]

dalam part 6 ni, aku ceritakan sedikit kekalutan yang berlaku semasa menaiki rapidkl.
masa dekat mindef, eden tggu kek busstop rapidkl yang paling dokat. kek situ ado satu tiang, yang ado tulieh perjalanan bas. dari mindef, ado 2 jalan, satu ko titiwangso, satu ko taman melawati. eden yang agak kalut pagi tu, tak bapo nak paham jadual perjalanan tuh. jadi den toruih la tggu kek busttop tu...

selang beberapo minit, bas pon sampai. mulo-mulo eden ragu2 nak nek, tapi makcik driver tu cakap

"cepat la nek dik, nanti jem"

jadi ngan spontan eden nek bas tu sambil tunjuk tiket yang den da boli pagi tadi. sobona eyh den agak tergamam jugak la, makcik jadi driver? sebab kek tampin xdo laie makcik jadi driver, kalau bukan abang pakcik la bawak.
dan eden duduk kek blakang driver. bas tu pon jalan, lalu kg baru, zoo negara, keramat, jusco AU2. bilo da dokek ngan taman melawati, makcik driver tu tanya,

"dik nak pegi mana dik?"
"titiwangsa"
"kalo nak ke titiwangasa, adik turun kat sini, tggu bas sebelah sana, tiket bas tu boleh guna sepanjang hari, jalan-jalan je la"

jadi eden pon turun bas, dan berlari ko soborang jalan. tggu bas ko titiwangso semulo. tak lamo do den tggu, sobab lopeih yo den linteh, ado bas rapidkl lalu. den toruih naik.

destinasi seterusnya, titiwangsa. sampai kek titiwangsa, eden naik plak bas laluan bandar, poie ko bukit bintang. bas laluan utama ngan bas laluan bandar tiekt eyh lain. jadi den kono la bayar lagi duo ringgit. mulo2 den igt laluan bandar siggit yo, eden kuarkan la singgit

"dik, tiket 2 ringgit. warga tua je seringgit"

jadi eden kuar lagi singgit. bayar dan duduk dalam tu semetaro tggu bas jalan. kek dalam bas rapidkl ni ade skrin tv. time tu tongah tayang cito SAKA, ala drama kek tv3 yang ado Dato' Rahim Razali berlakon tuh... tapi masa-elah eyh, tv tu macam tak dapek signal yo, asyik2 ulang babak yang samo, bosan boto den dibuek eyh...

sampai bukit bintang, mako bermulolah misi den mencari beg baru!
mulo2 den poie butik2 kek sekitar bukit bintang, x jumpo. den poie BB plaza, pon xdo yang berkonan. masuk sg wang plaza, xdo jugak. last skali den poie times square. punya la banyak kodai yang jual beg, takdo pulak yang den suko. ponek den jalan. jadi den ghaso nak balik la, ari da potang. nanti sampai somban lambek2 xdo bas balik tampin pulak.

jadi den pon bercadang nak balik nek bas tadi, nek rapidkl poie midvalley. nak nek bas, kono poie balik ko bukit bintang. maso den nak jalan keluar, tibo2 den ternampak sebuah kedai beg, TEARPOOF. kodai ni jual beg sajo. macam2 jenamo. den da terpogun, den masuk, dan den toruih cakap kek abang tuh...

"abang saya nak cari backpack"
"erm dekat sini ada macam2, nak yang mana"
"dalam seratus ada x bang"
"ada, skang ni kita ada discount untuk bag"

jadi, den pon pilih la beg2 yang ado kek situ.
den da lamo nak boli beg highsierra. sobab design eh lawa2.
jadi dalam banyak2 tuh, ado satu ni menepati ciri2 yang den perlukan. lawa kek mato den, murah dan praktikal.

maso nak pilih2 tu, si dani tepon den. bagitau yang ado problem skit pasal holiday kami ke PD. keta bieb ade masalah. den da cadang nak poie nek moto plak kalau takdo keto. cito pasal PD nanti yo, skang ni masih kek KL.

jadi lopeih tepon selamo lebih kurang 9 minit, eden toruih pilih beg tadi dan bayar.
misi tamat.

masa untuk pulang ko tampin semulo. den poie kek hentian rapidkl bukit binrang, nek bas ke midvalley. tujuan eyh? nak kurangkan tambang dari KL sentral. [sobona eyh xdo la jauh sgt bezo, tapi best jugak dapat jalan2 kat KL nie]

kek midvalley, den toruih poie ko komuter, da xdo maso nak shoppping2 laie. takut lambrk sampai somban nanti, takdo lak bas ko tampin. alhamdulillah, komuter dapat dinaiki walaupon den da jadi sardin kek dalam tuh. sampai somban, dalam pkol tujuh lobeih. den poie maghrib dulu kek surau terminal 1. lopeih tu baru sambung naik bas ko tampin lak. den selamat sampai pkol 9 lobeih. poie makan ngan MIKE, dan lopeih tu MIKE hantar den balik umah.

tamat sudah kisah Dari Tampin ke KL. lopeih ni kito baco cito Holiday PD

Tiada ulasan:

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.