Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Khamis, 27 November 2008

[Tampin Stories]: hari pertama 1billion unit ASW dijual

soporti yang digombar-gombur an kek dalam surat kaba, 1billion unir ASW sudah didagangkan mulai arini...
dan seperti yang den rancangkan semalam, arini den nak poie tgk macam mano suasano org boli ASW kek tampin nie...
jadi bermulo jam 9.00 pagi, eden start moto dan toruih menuju ko tampin. bank yang den tuju, CIMB Bank Tampin. mulo2 den masuk, den pon tanyo, kek abg guard tuh
-"bang nak buka akaun ASW", lalu abg tu bori den sepasang borang,
-"adik isi borang ni dulu".
eden poie kek tompek isi borang tuh. lopeh isi eden pon poie jumpo ag guard tu balik, dan dio bori den nombor.
-"adik skarang ni sistem belum online lagi"
-"pkol bape baru online bang?"
-"tak tahu la dik, tak pasti la"
eden poie kek krusi dan tggu. den tgk2 la nombor yang den dapek. B0006. yang dipanggil kek kaunter sumo start ngan huruf A. dalam 5 minit eden pon poie la ko hulu ko hilir kek dalam bank tuh.
tibo2 akak kaunter pertanyaan tanyo den,
-"adik nak buka akaun ASW ke?"
-"ye"
-"buku ASW da habis la dik. kena tggu buku baru sampai"
-"la..."
-"adik ni melayu kan? kenape x beli ASB?"
-"saya nak beli ASW sebab saya baca kat suratkaba yang dijual arini unit ASW"
-"kalau adik buka ASB, hari2 biasa pon bole beli dik. yang ASW ni untuk non-bumi. sebab tu diorang berebut-rebut nak beli."
-"ooo, tapi bukan ke ASB kena cas 5% masa jualan semula?"
-"x, ASB sama je macam ASW, dividen 8% jugak, harga pon tetap seringgit"
-"takpe lah kak, saya cek dulu."
-"ok. adik clarify dulu. nanti datang lagi"
eden polik, kalau samo takkan ASW pon ado untuk Bumiputra jugak... x paham den...
den pon kluar dari CIMB Bank. dari pemerhatian den, CIMB bank x do la ramai bona oghang. eden ghaso oghang tampin ni x kemaruk bona nak boli ASW kot.
lopaih tuh, eden poie lepak kek kodai mikel.
den tanyo,
-"mikel ko x beli ASW"
-"saya suda beratur dari pagi dekat pos ofis"
terconganng den... ghupo eyh den salah poie tompek untuk melihat situasi sebenar..
-"ramai x orang beratur kat pos ofis?"
-"ramai. tapi saya takde buku ASW, x boleh beli. saya bawa buku ASM."
-"tadi aku pegi CIMB pon xde buku jugak"
-"patutnya diorang suda umum mahu jual, patut suda ready suma."
-"ye lah."
-"tapi diorang ni malas ni, xmo keje banyak2. lepas tu bagi la alasan macam2"
-"mungkin jugak"
den tukar topik pasal printer pulak lopaih tu.

jadi kesimpulan eyh, oghang tampin takdo la seekstrem oghang KL dalam bab boli2 ASW ni. tapi ni baru 1st day. esok camno pulak?

2 ulasan:

Tam berkata...

Bro....eden xbqapo nak paham la.
Boli saham ke?Beli pisang goreng ke?
yg eden paham pon 1 ja ASB.Yg lain xpaham.

hubahuba berkata...

sori la lupe nak letak maksud ASW kat entri ni...
ASW merujuk pada AMANAH SAHAM WAWASAN, amanah saham ni dijual kepada bukan bumiputra...
so diorang ni berebut la nak beli... kalau ASB boleh beli bile2...

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.