Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Selasa, 28 Disember 2010

Saya Blogger Negeri Sembilan

Den tibo-tibo ghaso nak join plak kempen Blog Pilihan Malaysia ni.

[tibai dari google, blog Admiral Hafiz to be exact :p]

Jadi, sey ngan ghaso ponoh tanggungjawab, mengkhaskan entri untuk menghangatkan suasano Blog Pilihan Malaysia...


Jadi, bagi menghormati majlis, sey ikot la rules yang ditotapkan oleh pihak penganjur.


Namo sey  Edward De Buno
Status perkahwinan masih single mingle
Hubungi sey melalui blog ni, atau kek FB buleh search Edbuno Hubahuba. tu ado badge kek sobalah kanan blog ni, click la...
Daerah sey ni namo eyh Tampin, sempadan Nogori dan Melaka
Tempat tinggal sey kek rumah parents sey kek Taman Indah Baru


Apo yang menarik kek tompek sey ni?
Sey cito pasal Tampin yolah dulu...

Kalau tuan2 ko tampin, buleyh la datang singgah ko Taman-taman yang banyak eyh kek Tampin ni. Background Header sey kek ateih tuh gambar Dataran Tampin yang berlatarkan Gunung Tampin yang gah. Dataran Gunung Tampin ni sey ghaso projek Majlis Daerah, kek situ ado pentas untuk aktiviti yang bersesuaian. Dataran Tampin ni lotak eyh berhampiran Tunku Besar School [TBS], Giant, dan Stadium Tampin. 

[Tarzan Tampin]Warning: do not try this at home

Mengikut kiraan sey, kek sekitar stadium ni sajo, ado 5 taman permainan kanak-kanak dan 3 taman alat senaman umum. Tu tak campur yang kawasan lain laie... Jadi kalau budak-budak dah gian bona nak men buaian, gelongsor, memang pueh la men kek kawasan Stadium Tampin ni. Kok nak menyihatkan badan, buleh la guno alatan senaman awam yang ade kek 3 tompek sekitar stadium tuh. Jangan tak tau, kek Tampin ado piramid, menara condong, tembok bosar dan menara eiffel :D Dan sebuah Spinhx yang buleyh ditunggang. Tak cayo ko? elahai... buleh tgk bukti kek sini

Kok nak tau, Gunung Tampin yolah salah satu destinasi pendakian penggemar aktiviti mendaki gunung, salah satu gunung yang diwajibkan dalam Sirkit Cabaran Mendaki Gunung Negeri Sembilan. Sey tak ponah laie daki, tapi sey suko poie kek kaki gunung tampin. Skang ni ado Kolam Mandi Gunung Tampin dah. Sey tak tau la projek Tok Shaziman ko, projek ketuo kampung ko, projek Majlis ko, tapi kok nak ghaso mandi air Gunung Tampin, buleyh la singgah kek Kolam Mandi Gunung Tampin. Kolam ni agak tersorok, jadi kok takut tak jumpo, buleyh la kontek sey :D Selain Kolam Mandi Gunung Tampin, ado satu laie tompek mandi, namo eyh Sukabumi. Tomek ni memang legend la, dulu maso sey kocik2 laie den ado la poie sini. Nijam dah xpoie laie dah... den dongar bayar masuk eyh da mahal...

Kalau tang makan ni yang payah skit ni... tampin ni den tak tau lah apo spesel eyh, sobab sumo eyh spesel2 blako. jadi kalau suma dah spesel, xspesel la laie kan? Salah satu tempat makan yang den goma yolah gerai Majlis Daerah Tampin. sobab eyh? ni la sobab eyh... ha... da tau? eh, klik la tgk :D kek gerai MDT tu jugak malam eyh ado sate... memang jadi pilihan utamo kek tampin ni... 

[gambar SAMBAL ini ditibai dari google]

Kok nak makan spesel skit, leh poie makan kek Restoren Sambal. sey suko kuea tiow fishball... sodap bona! Sambal ni pon ado hidangan spesel setiap hari... tompek eh pon seleso, ado eykon. ari tuh sey dapek ghaso Puding Coklat Sambal... memang heaven la. Selain sambal, ado jugak kodai makan Lado Api. Spesel kek sini gulai ayam kampung eh... :D nak makan apo laie? KFC ado, Pizza ado, Secret Recipe ado, Nasi Ayam Gemas ado, Nasi Ayam Mustaffah ado... 

eh nak makan Tom Yam? la... poie yo kek tampin ni, melambak kodai tomyam. 

Yang den rekemen, Tom Yam Garuda dopan BHP Tampin... tu memang tompek feveret den la :D kalau suko mamak, buleyh poie kek Restoren Hijaz, sobolah Public Bank, dopan The Store. Feveret den jugak ni... ado laie? ado... kek Restoren Melati, pagi2 memang macam2 kuih muih ado. Hampir sumo orang kek pokan tampin ni poie boli kuih, roti canai, nasi lomak kek Melati ni.dah? Cukup? Den tambah satu laie tompek makan, kek sobolah Tampin Square dan bertontang dengan pejabat tanah, ado Bazar MDT. kek situ, ado cawangan Kuih Udang Alor Gajah dan kodai2 nasi campur, yang ponting ado lauk Gulai Kuning Tolor... kok datang tampin ni memang pueh la makan...

den ghaso dan panjang bona entri den ni, tapi ekau sumo mosti nak tau banyak laie pasal tampin kan? buleyh la layan blog sey ni ha, macam macam pasal tampin ado... den dah lotak tag Tampin Stories... 

last skali, ni den nak nasihat skit. kepado para peserta Blog Pilihan Malaysia, buek la entri elok-elok. Jangan la buek kojo sambil lewo... awak tu tongah cito pasal nogori tompek berpijak... bukan tompek orang lain pon... jadi buat lah yang terbaik yo. Yang mano sey temerapu meraban tuh, harap maaf la yo. bukan apo, sajo nak sodap an cito :D



4 ulasan:

Farahanis Waheda berkata...

jalan jalan dari BPM ~ hidop nogori yoo ~

hubahuba berkata...

Sey mmg skang ni hidup kek nogori :D

Admiral Hafiz berkata...

jom join gathering utk blogger kat seremban esok!



Mini Blogger's Gathering ( Seremban ) : 1 Jan 2011

hubahuba berkata...

Sorry, got kenduris to attend :p send my regard to them? haha [ like I know anyone :p ]

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.