Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Isnin, 3 Mei 2010

[Tampin Stories]: Nasi Ayam Tampin

dah lamo da tak cito pasal tanah tumpah air-liur-time-tido den ni... umah parents den merangkap kampung den...

Tampin.
Banyak boto perubahan eh skang.


Dulu xdo piza hut. skang da ado. dulu cumo ado kodai kek angel yo. skang da ado Secret Recipe. Dulu pasar malam kek pusat serenti. da pindah kek sobolah giant. Dulu takdo giant, ado ghombau hypermarket... tapi da bangkrap. Dulu ketapi lalu atas trek, skang lalu atas trek jugak.. eh... x berubah... tapi stesen eyh da tuka baru :D

Jadi, tu la mukadimah untuk tajuk entri den arini. Perubahan. eh, lain pulak tajuk ni. Nasi Ayam Tampin. Sobona eyh, bukan nasi ayam tampin pon yang den nak cito. Den nak cito pasal nasi ayam yang dah makin popular kat tampin, namo eyh nasi ayam gomeyh!

Untuk pengetahuan pembaco sekalian alam semesta raya milik tuhan pemilik seluruh alam, Nasi Ayam Gemas ado duo kek Tampin ni. Satu bertontang dongan Pejabat TM dan pos opis, satu laie berdopan dengan Sekolah Rendah Tunku Bosar. Plis tek not, dua-dua ni tak samo. Yang dopan TM tuh, Nasi Ayam Gemas [ado air-conditioner], yang dopan tunku bosar skool tu Nasi Ayam Gemas Mustafah Original [tokey kodai nasi ayam kek topi bus stand kek gomeih tu].


Nasi Ayam Gemas Mustafah Original



Nasi Ayam Gemas


Apo bezo eyh?
1. Kedai.
~Kedai Nasi Ayam Gemas [NAG] berhawa dingin lebih selesa untuk makan maso tongah ari paneyh bodonting.
~Nasi Ayam Gemas Mustafah Original [MO] cumo ado kipeyh yo.

2. Parking
~MO agak rodop tompek parking eyh. Banyak pokok.
~kalau nak poie NAG, buleyh parking kek sobolah TM.

3. Menu
~MO cumo ado nasi ayam sajo. Air ado la macam2.
~NAG ado menu tambahan seperti Mee Sup Ayam, Ayam Steam, Sup kaki ayam. Ado jugak lompek tikam [kuih orang kelantan?] Dan macam2 pilihan air.

4. Kebersihan
~MO kurang memuaskan. tak cukup kakitangan agak eyh?
~NAG memuaskan. Sobab ado ekon, jadi kebersihan pon agak bagus.

5. Servis
~MO mempunyai servis yang agak lambat. mungkin x cukup kakitangan.
~NAG servis bagus, ado sistem berkomputer untuk order. Tapi masih berlaku laie kesilapan. Human Error.

6. Originaliti
~MO mengekalkan tradisi kodai dari gomeyh
~NAG ada resepi tersendiri. walaupun namo samo [OM tuduh NAG amik namo], tapi len.

7. Cawangan
~MO ado kek gomeyh, tampin, jasin, bukit beruang dan segamat.
~NAG ado cawangan kek Tampin, Bahau, Bangi, Senawang, dan bebarapo tompek len yang den tatau.

secara keseluruhan, NAG berjaya menarik minat den ngan konsep yang baru, kepelbagaian menu dan keselesaan. manakala MO menjadi pilihan atas sebab originaliti nasi ayam gemas.

Pilih yo lah mano suko...

3 ulasan:

baLQis Zafira berkata...

duo2 tompek ni den xpoie laie...
momandangkan ekau dh promote, apo laie blnjo sokali..haha

hubahuba berkata...

jum2... bilo nak poie?

synovates berkata...

baru poie somalam yang MO, sodap....

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.