Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Sabtu, 5 Disember 2009

[tampin stories]: Part time di Silicon

Ha… sekembali eyh den dari pengkalan balak, den kojo kojap kek kodai mikel, Silicon Access Centre, yang memang suko amik den jadi part timer kek kodai dio. Kiro den ni feveret part time staff la. HAHAHA [masuk bakul angkek sendiri]
Hari Isnin, lopeih den balik dari Pengkalan Balak, den poie jumpo mikel kek tampin. Borak2 kek restoren capati tandoor. Usya punyo usya, mikel pon bagi den kojo part time, pkol 2 potang sampai 10 malam. Den memang setuju bona la tu. Potang tu, topat pkol 2 den da terpacak kek dopan kodai. Maso tu ado 3 orang on duty. Hahaha. Gilo. Kodai kocik yo. Pekerja sampai 4. Den lepak kek belakang sobab da ado 3 orang jago kek dopan. Jadi dari pkol 2 sampai 5 potang, den duduk yo la ontok2 men tenet kek opis belakang. Pkol 5 den balik umah kojap, jomput omak den dari sekolah. Pkol 6 potang, 2 orang da balik. Jadi tinggal la den kek belakang, sorang kek dopan. Pkol 8 malam, sorang laie balik, den pon ganti la kojo kek dopan. Jadi cashier. Pkol 10 malam tutup kodai, singgah makan dulu kek menora.
Hari Selaso, macam biaso la den kono datang pkol 2 potang. Tapi tadi den x sompek makan tengah ari. Da tertido pulak sampai pkol 2. Den siap2 copek2 den poie kodai. Maso den nak poie tu plak, hujan turun… nasib baik la dokek yo. X do la basah kuyup den. Macam biasa, den melepak melayari internet, sampai pkol lapan den pon jadi cashier. Pkol 10 balik la… tapi singgah dulu makan kek Laksa Sarawak.
Hari Rabu, hujan turun dari pagi… ontah macam mano den hanyut sampai pkol 4 potang… hahaha [kes pekerja curi tulang]… pkol 4 potang la den sampai kodai… mikel plak takdo… dengan muka selamba den poie masuk opis dan melayari internet tanpa menghiraukan persekitaran yang sedia ada. Pkol 8 den ganti la jadi cashier. Tapi yang den tak tahan ni, ado sorang customer ni… dio ni tak ghoti cakap English. Jadi bilo nak surfing tu, satu hapah dio tak paham. Jonuh pulak den nak ngaja eyh… saba yo la… den ingat lopeih ni nak bagi cadangan la kek orang2 camtu supayo ikut kursus kemahiran bahasa Inggeris… lopeih tu baru blaja guno komputer… malam tu mikel bawak den ngan kombar poie tengok 2012 midnite movie. Memang best. Punyolah syok menengok eyh, tak soda yang cito tu da 2 jam lobeih...
Hari Khamis, den anta omak den poie ko kuala sungai baru. Ado aktiviti jabatan kek KUIM. Mulo2 jonoh jugak la nak mencari eyh. Tapi dengan seponoh keyakinan, alhamdulillah jumpo jugak den KUIM tu walaupun tompek eyh agak solok. Lopeih anta omak den, den anta keto poie basuh. Dah toruk bona ghoman eyh… dah basuh baru la lawak balik. Solosai urusan kek KUIM, singgah kojap kek pasar Kuala Sungai Baru. Ado ikan parang fresh omak den boli, nak buek asam podeih. Balik ko tampin, den sambung tido. Malam tadi da la tido lewat, sobab nengok wayang. Alih2 den bangun, omak den da balik dari skolah. Da pkol 2 lobeih. Lambek laie den arini… nasib baik la mikel ni bos yang x cerewet… lagipun memang da ado 3 orang jago kek kodai, kok den datang pon xdo la ponting bona pon. [alasan pekerja malas] hahaha. Potang tu, hujan turun jugak. Tapi den dapek parking moto kek bawah bumbung tampin square yang baru direnovate. Pkol 8, den jadi cashier. Pado maso yang samo, jadi tutor untuk pelanggan yang buto IT. Hahaha.
Hari Jumaat, den awal2 lagi, pkol 12 da siap2. Den poie kodai pkol 1, lotak barang dalam opis, lopeih tu poie solat Jumaat. Pkol 2 masuk balik kodai. Makan kek dalam opis. [aksi yang hanya boleh dilakukan oleh pekerja feveret]. Mulo2 omak den nak ajak poie makan, tapi den da makan kek opis, terpaksa laden menolak permintaan omak den… bukan melawan cakap omak la, menolak secara baik la… macam biaso la den abih duti pkol 10 malam… sebagai cashier dan masih lagi tutor IT tambah laie title baru, pembantu teknikal. HAHAHA [angkuk berbakul-bakul diri sendiri].
Hari sabtu, den datang kojo pkol 2 la macam biaso. Buek apo2 yang patut [seperti bermain dota di PC 12 dan melayari internet… hahaha]… abih kojo pkol 10 malam…
Dah seminggu den kojo kek situ, tamat la sudah kontrak satu minggu den sebagai staff silicon. Hahaha [kojap boto den kojo]… sobona eyh den nak bagi can kawan den, si kombar tu pulak kojo. Diorang ni pon samo bayo dongan den, samo2 suko nyakat mikel. Tapi den totap faveret temporary staff. Haha. Blah la kombar! Ekau 2 bukan faveret staff. Den tau ekau baco blog den, jangan jeles! Hahaha.
Ponek la tulih panjang2 ni… abih an yo la…

Tiada ulasan:

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.