Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Isnin, 14 Disember 2009

Cuti-cuti Luar Nogori: Batu Pahat [part 3]

Pagi yang gelap kini sudah terang...
breakfast dah untuk diserang...
yeah hari ketiga kek Batu Pahat.

seawal 7 pagi den da terpacak kat lobby hotel. nak breakfast.
den takkan lopeih an peluang menjamah coplimentary breakfast oleh pihak hotel...
buat kali ke-2
cereal, toast, omelette, antaro feveret den... tak lupa jugak coffee... black and white :D

selesai breakfast, kami sumo pack barang2 nak checkout. Arini omak den poie ikot makcik den poie JB, shopping. Den pulak poie buek bancian ikot abah den... masih laie kek sekitar Batu Pahat. Pagi tu kami poie dari rumah ko rumah. den poie rumah orang cacat, orang miskin, muallaf pon ado. memang satu pengalaman yang menarik bagi den la. Den x pornah jumpa berborak ngan orang2 macam tuh. Bilo da ado peluang macam ni, banyak pengalaman dan pengajaran yang boleh kito kutip, menjadi bekalan untuk maso dopan.

dah pueh merayau cari asnaf yang menyuruk kek ulu2 kek corok2 kampung... porut pon da lapa. Nasi Beriani laie... nasi beriani gam bukit pasir plak. Malam tadi pakcik den yang tunjuk. Dokek2 daddy's village tu jugak. Sejujur eyh den tatau camno nak bezo an nasi beriani tapi den ghaso lah elok la poie nasi beriani bukit pasir ni...

dah siap makan, rehat jap kek masjid batu pahat. punyolah paneih arituh, sampai den lolap kojap kek bawah toduh eh masjid batu pahat tu... ponek boto kojo banci2 nie ghupo eyh...

dah pueh den menikmati kemudahan tidur dalam masjid, den sambung balik kojo. kali ni kami poie menghalo ko muar pulak. tapi masih daerah batu pahat la. punyolah lamo kami berpusing2 kek situ, tak jugak jumpo ghumah eyh. dah berkurun carik, alhamdulilah jumpo jugak. tapi malang eyh, rumah yo ado, orang eyh ontah mano...

setelah puas mengembara di sekitar sungai batu pahat, den ngan abah den poie pulak ko kawasan sekitar Gunung Soga. Ni takdo la susah bona. Kok menopok jonoh jugak la, tapi sobab nek keto, mudah la skit... ado la dalam 2 rumah yang ado kek situ sompek kami singgah...

dah ponek mencari asnaf, kami pon singgah kek umah pakcik den. Omak den pon da sampai dari JB, pueh shopping. balik dari shopping, sepupu sepapat den dah sebok nak men bola kek padang. den pon toman an lah diorang poie padang majlis bandaraya batu pahat. den suko batu pahat ni sobab dio x do la bosa bona tapi sumo eyh high class. padang pon lawa. macam2 ado... balik dari padang tu makcik den tunjuk satu laie tompek nasi beriani gam...

malam tuh pakcik den bawak den makan kek johny's. sobab kodai kelantan da tutup nak ghayo aji. HAHAHA. kek johny's kami makan steambot. john's batu pahat ni agak spacious dan lebih tenang untuk menjamu selero. x serabut bona. den poie johny's kalo kek megamall2 memang poning kepalo. tompek eyh sompit, lopieh tu orang pulak berpusu-pusu. tak macam yang kek batu pahat ni. agak seleso la den ghaso.

eh banyak pulak den puji batu pahat ni. jeles pulak tok mat kang. hahaha. tak po la tok, nanti den pomot pulak nogori ni. den tongah syok berjalan ni.

haa nanti den nak cito maso den poie KL ngan shah alam pulak. jumpo laie!

[the end]

2 ulasan:

++Muiz++ berkata...

uik...dengar cerita ko pegi Indon...apasal x kasi tau? ada ole2 beli tuk kami di sini ke? huhu

hubahuba berkata...

dukacita dimaklumkan aku sgt selfish, dan xde ole2 untuk korang. hahaha

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.