Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Sabtu, 13 Jun 2009

Cuti-cuti Nogori : Port Dickson [part 12]

timo kaseh kek sumo yang sudi ikot cito ni dari part 1 sampai skrang. memang tak dinafi an penulisan den agak perlahan berbanding blog2 len.

jadi berbalik pado part duoboleyh,
malam itu kami tido dengan nyenyak sobab da ponek bono [den ngan dani memang kompem nyonyak, yang laen tu tak tau la den sobab bilik len2.. heuhuehue]

esok pagi tu, lopeih subuh kami sumo da turun poie kek keto. den tepon balik kawan den yang pomen tuh. malam tadi dio mamai. pagi ni dio suro cubo jump semulo. den tepon gak abah den. tapi dio pon tak tau nak buek apo sangat. last2 den ngan kawan2 len men2 keto kak bieb, buka2 bateri, cek2 minyak itam, buka itu buka ini, sementaro menunggu pomen datang...

maso pomen datang, mondo 1st yang ditengok tak lain x bukan yolah bateri. pomen cakap kepala bateri da rosak. so, kono boli len. sementaro nak tunggu dio poie boli tuh, haja poie boli sarapan pagi ngan fadz. yang len2 poie la dok mencangok kek dopan van sambil belek2 keto kak bieb yang canggih tuh.

bilo sarapan da sampai kami pon makan2 dulu. waktu tu hujan agak ronyai2. sodap gak pokono kopi o ngna nasi lomak. hehehe

tak lamo lopeih tu, pomen tadi sampai ngan kepalo bateri baru. repair punyo repair, elektrikal part da kembali berfungsi. tapi, enjin masih kong.

jadi, pomen ni syak sesuatu masalal dah berlaku kek engine. satu eksperimen dijalankan.

den namokan eksperimen ni EKSPERIMEN MENGUJI KEBOCORAN GASKET.

1st, isi air ponoh-ponoh kek dalam tangki coolant.
2nd, biarkan tak ditutup
3rd, try start enjin.

hasil eksperimen, air membuak2 kluar dari tangki coolant, membukti an yang berlaku kebocoran gasket. air yang sepatutnya berkitar kek dalam enjin ditolak keluar semula.

kesimpulan awal mekanik, enjin overheat dan gasket terbakar.
kono la buek top oberhol.

ayah bieb tepon maso pomen tu da siap uji masalah keto. dio pon torang an kek ayah kak bieb, yang keto kono top oberhol. jadi ayah bieb decide nak buek sendiri, kek bengkel len. keputusan eyh, tinggalkan keto tu kek tiara resort. mekanik tu pon da dibayar upah eyh, lalu dio pon poie.

jam menunjukkan pkol soboleyh. maso untuk kami cekout yolah duoboleyh. jadi, kami pon balik ko bilik dan komeih barang2. nampak gayo eyh, kono la kami balik beronam dari PD ko somban.

tapi, kami hany merancang, allah juolah yang menontu an.... sambung laie part 13

3 ulasan:

RiEz berkata...

hehe...suke bahasa n9...unik...

hubahuba berkata...

ini baru sikit, kalau poie tompek2 macam kolo pilah ngan ghombau, lae la pokek dialek eyh...

masih ada banyak lagi yang belum saya temui tentang bahasa negeri sembilan, sekadar berkongsi mana yang saya tahu sahaja :D

Mr . K berkata...

pnjang boto cito pasal PD, bule buek pilem...

sapo nk belajar cakap negoghi, kono masuk koleh intensif, tenago pengajar ko jgn risau an...uwan kek kg den tu ghamai, atuk2 pencen pon leh ajar...

kok dorg tu bz...ese pon leh yo ngaja...Phd xdo la...master tu ado

nk pggil wanie ghombau leh gak...pariz pon leh ajar yo...

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.