Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Ahad, 15 Februari 2009

[Tampin Stories]: Nasi Roket dan lain-lain

ari ahad, biaso eh hari ni mak2 kek umah cuti masak, sobab ado kenduri...
dan ini cito pasal kenduri yang den poie tongah ari tadi...

eden poie pkol 12.30 tongah paneh toreik... waktu2 macam ni memang slalo la jem kalau maso kenduri... sumo orang berpusu-pusu nak amik makanan... termasuk la den...
den amik satu nasi yang tersedio kek mejo buffet tuh...
sobolom tu, dopan dek ado la sorang makcik ni ngan anak eyh... dio amik dulu... lopeih tu baghu den.. maso nak amik lauk tu dio cakap ngna anak eyh...
"eyh itu nasi minyak"
"abis tuh ni nasik ape?"
eden pon tertanyo gak... maybe ni nasik kismis kot.. sebab ade kismis...

lopeih da amik nasi amik lauk... nak duduk lak full...
fuh bayangkan 4 khemah full... pergh... kenduri den sok nak buek bapo khemah agak eyh?
lopeih bodiri kojap, at last dapek gak la tompek duduk. ado la jiran den dopan ni boleh la borak2 kojap...
"sodap la ayam goreng eh ni pakcik"
"iyo, itu goreng kek KFC tadi tuh, kito cincang2 yo kek sini"
den tau sgt pakcik jimi memang suko berselorah...
sobab den nampak khemah memasak kek ujung jalan... idea yang bagus, buek tompek masak jauh dari tetamu... baru la nampak beroseyh...

usai makanan dijamu, den cari papa den. tadi datang samo2 nek moto. skang ilang pulak dey... last skali den nampak papa tolong orang ngangkek khemah dari tompek masak ko tompek kenduri... tambah satu laie extra tmpek makan.
dah konyang ni.. tak tau nak buek apo... poie la ikot papa den ko tompek masak. uih, ni la 1st time den nampak NASI ROKET dimasak secara life...

NASI ROKET ni sempena bentuk pengukus yang ala2 roket. sebenarnya nasi dimasak dengan cara meletakkan beras dan air rempah dalam dulang. kemudian dulang tu disusun kek ateih pengukus khas. memang innovatif. kelebihan NASI ROKET? nasi x berkerak. memang jimat. masa memasak ialah 45 minit. yang leceh time nak prepare yo. mulo2 kono lotak satu gayung boreih kek ates dulang. lopeih tu masukkan air rompah satu gayung jugak. nisbah 1:1 la soang cito. lopeih tu toruih susun dalam rangko roket. lopeih tu tutup ngan roket eyh... Nak tggu nasi ni masak x yah susah2. bia kan yo dio masak. cukup 45 minit bukak la. kok nak bia lamo laie pon xpo.. malang skali den lupo nak amik gambar... tapi takpo, cuba korunk bayangkan sebuah roket nak berlepas ke angakaso... ha macam tu lah roman eyh, tapi pendek an skit... macam 1 meter yo tggi eyh... da dapek bayang? x dapek bayang laie poie tgk spongebob ngan barney... eeee meyy gii nayyy syennnn....

lopeih tu ado lak satu insiden dimano ayam goreng dah nak abih...
so Uncle A ajak uncle B poie masak...
Uncle A dah nyalokan api...
Uncle B dah ready ngan sudip...
"mano ayam eh yang nak digoreng?"
"ayam eyh dah abih.." uncle C membawa perkhabaran dukacita...

hehehehe... goli ati den nengok eyh...
uncle2 tu sumo da ready nak goreng... last2 ayam yang nak digoreng takdo...
itu la cito2 kenduri... sobona eyh jadi orang pangka ni laie best dari jadi tetamu... tetamu datang makan yo.. orang pangka macam2 buek eyh... memasak... membasuh... mengomeh... segalo macam kojo la... dan apo yang ponting? KOJOSAMO!

Tiada ulasan:

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.