Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Sabtu, 21 Februari 2009

Kuala Pilah = Nasi Lemak, Gulai Kuning, Gula Enau dan Rojak Mee

hahahaha, eden samokan kualo pilah dengan makanan. sobab disini la syurga makanan yang orang len tak tau, atau mungkin x berapo nak selero makan kot... huehuehue

pagi tadi eden telah ditugaskan untuk menjadi transporter menggantikan jason statham yang sakit perut... [hanya rekaan semata-mata] untuk membawa parents aku pulang ke Jemapoh...

bertolak dari tampin lobih kurang pkol 8 pagi... eden meluncur laju dengan Coralla Hijau [memang da rasa macam jason statham, tinggal lagi dier nyer audi super canggih] melalui lereng-lereng bukit dan jalan yang berliku-liku.

bilo sampai yo kek pilah, tompek pertama yang disorang yolah NASI LOMAK BOKA... atau namo lain eyh Nasi Lomak Jama atau Nasi Lomak Tauhu Ghobuih... apo yang spesel bona nasi lomak boka nie? nasi lomak ni xdo bezo ngan nasi lomak len, cumo yang spesel eyh ado tauhu. tauhu tu dighobuih dalam sup kicap. ghaso eyh memang sodap bobona la bilo makan ngan sambal sotong nasi lomak boka... huih...

lopeih sarapan poie la boli skit barang2 keperluan dapur kek pasar tani pulak... pasar tani kolo pilah ni kek lokuk diam eyh...

sampai2 yo kek umah, mama den da mulo ko dapur. eden pulak kono poie somolih ayam. wan den da simpan ayam tu sojak somalam. disobab an den ni bukanlah orang yang rajin nak cabut bulu ayam... den poie bawak ayam tu kek simpang juasseh kapitan. situ ado tompek proses ayam. sonang cito. dio somolih. dioa cabut bulu. dio siang. bayaran upah eh rm1.50.

balik umah tgk gulai kuning dalam proses dimasak... huehuehue... den memang suko gulai kuning daging salai... feveret den tuh [take note kepada bakal-bakal isteri]...
tak lamo lopeih tu pak tam den dari batu pahat sampai. meriah la skit umah wan den ngan kehadiran cucu-cucu yang super naughty and hyperaktif. pak tam den ado 3 orang anak laki2. hakim, helmi, hijjaz. yang den paling sayang skali si hijjaz ni. sobab dio ni kocik2 da pandai mengusik orang... buek lawak yo kojo eyh...

makan tengahari berlaukkan gulai kuning daging salai, sayur campur dan ikan bawal goreng. ah peduli sumo tuh, yang ponting nasi ngan gulai dulu. tambah plak kicap skit... uih... SAMPAI SYURGA!!! lepas makan rehat2...

4 potang balik semulo ko tampin...
OTW to pilah, mak den tanyo, nak rojak mee?
jadi singgah la kojap ko pasar boli rojak mee.
kek rojak mee ni jugak ado jual cendol dan gulo onau...
gulo onau ni laie sodap dari gulo merah...
lotak kek cendol, fuh...
omak den boli gulo onau, den boli rojak mee.

rojak mee berahim ni memang faymes kek pilah nie. [kalau bukan kek seluruh pilah pon atleast kek orang2 sekitar pasar pilah]. kuah eyh agak spesel... lain dari kuah rojak biaso... sedikit kuning karamel... satu bungkuih 3 ringgit... den boli 2...
lopeih tu beransur balik ko tampin

mako tamatlah sudah kisah kolo pilah...

3 ulasan:

DASH berkata...

agak2nye ekau tau x tompek gerai cendol leman...
ado kuar kek majalah tigo ari tue..
mmg sodap...
lg2 leh tmbh berapo bnyk ekau suko.
tp pueh den cari ...
ntah mano dio tersolit..

Fiesya berkata...

Memang sedap mee brahim kt pasar pilah tu tapi fiesya lebih suka cendol yang kt bas stand pilah tu...gula enau dia mmg kaw-kaw.
Setiap kali balik kmpg mesti bwak bekal gula enau cz suke sgt mkn kuih buah mlaka tapi mama kata org n9 panggil 'kolopong'

hubahuba berkata...

dash, ko baca entry cnedol geng hujan...

Fiesya, yang cendol kat busstand tu agak popular gak... both pon sedap... tadi baru makan buah melaka kat parit melana, melaka. bila cakap kuih kelopong, akak tu tanya balik, tu bahasa mane tu dik? huehuehue

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.