Terbaik sepanjang zaman

kok dilipek sobosa kuku, kok dibontang sobosa alam,
kok hanyut dipinteh, kok tonggolam disolam,
kok datang biar nampak muko, kok poie biar nampak belakang,
kok jauh diimbau, kok dokek digamit,
seuntai salam, sejambak kato,
selamat meluncur, pembaco sumo.

Sabtu, 26 Jun 2010

Alahai Omak kawenkan eden [Part 1]


Ponah tak dongar lagu Alah Emak kahwinkan Aku oleh XPDC?

Ah, tu la tajuk entri[n3] kali ni...

Jadi, dah bosa panjang ni, bab kawen2 ni da tak buleyh lari dah.



Pornah tak bilo poie umah kawan-kawan omak atau ayah, atau umah sedaro-maro, antaro ayat-ayat yang common termasuk "uih, dah buleyh kawen ni" atau "bilo nak kenduri eh ni pak aji" dan yang senagkata...

dah memang lumrah hidup, manusio ni memerlukan perkahwinan. tapi, tu sumo dah lamo dah. sekarang ni macam-macam persoalan tentang perkahwinan timbul. dan yang paling torok sekali, ramai yang tak tahu untuk apo berkahwin? Akhir eyh, jadilah perceraian, kegansan rumah tanggo, kepincangan institusi kekeluargaaan dan seribu satu masalah berkaitan perkahwinan...

Kenapo nak kawen?

-Nak dapek anak? Sekarang ni, dunio dah buleyh buek anak tanpo perlu kahwin. Cucuk sano, cucuk sini, sumbek dalam ibu tumpang, masuk inkubator, TADA! da siap BABY!

-Nak dapek kepuasan seks? Huh, tak payah kawen pon, buleyh yo dapek khidmat seks. nak buek seks ngan pelacur lagi mudah dari buek seks ngan isteri. Isteri ado yo maso cuti, time-out, period, kok pelacur, hari-hari ado yo pelacur yang buleyh dilanggan.

-Apo laie? nak ado family? buek apo family, kawan lagi bagus dari family. Nak harap family, pinjam duit seploh hinggit pon berkiro. Member-member lagi banyak tolong. Tensen la dudok ngan family, banyak bona pantang eh. duduk ngan member2, enjoi selalu!

-Nak kebahagian? Lain bahagio den duduk sorang-sorang. Dengan kecanggihan teknologi alam maya, bilo-bilo maso yo den buleyh membahagio an diri den.

Sumo ni ialah antaro alasan untuk kito tidak perlu kepada perkahwinan.
Jadi, dimana kepentingan sebenar perkahwinan?
Apo pulak den nak kono kawen ni?

dan tentunya, to be continued [tak nampak ko tulieh part 1 kek ateih tu, mosti lah ade part 2 nanti... bagi la maso den nak susun ayat dulu ha...]

Tiada ulasan:

Peluncur Professional

sapolah den ni....

Foto saya
given name is FAARIS, nicknamed hubahuba on the net. nama diberi ialah FAARIS. di internet saya lebih senang dikenali sebagai HUBAHUBA.